Demanen que s'arxivi de manera definitiva la causa contra els vuit professors de la Seu per delicte d'odi

Sis dels vuit professors tenen la causa sobreseia de manera provisional, però no s'ha tancat la investigació de manera terminant 

Els advocats defensors dels vuit professors de diferents centres escolars de la Seu d'Urgell, investigats per un presumpte delicte d'incitació a l'odi per parlar de l'1 d'octubre a classe, demanen l'arxivament definitiu de les causes obertes. Segons ha explicat en declaracions a l'ARA Andorra el director de l'escola Albert Vives i investigat en la causa, Isidor Alberich, el passat mes de gener el jutge va decidir sobreseure de manera provisional la causa contra sis dels vuit professors i mantenir-la oberta pels dos restants, després que la Fiscalia ho demanés. Davant d'aquesta situació, la defensa dels professors demana, ara, el sobreseïment definitiu, és a dir, que s'arxivi la causa contra els vuit professors.

Malgrat que en les últimes hores han aparegut notícies que donen per arxivada la causa de manera definitiva contra sis dels vuit professors, Alberich ha desmentit aquesta informació i ha recalcat que “no és novetat ni tampoc del tot cert, perquè la causa no està arxivada de manera definitiva, més ens agradaria”, ha explicat. El mateix director ha indicat que el jutge titular del jutjat d'Instrucció número 1 de la Seu d'Urgell, Ignacio Risueñ, va decidir sobreseure la causa de manera provisional contra els sis professors, el passat mes de gener, perquè els fets es van poder produir però no s'han pogut provar. “Si algú aporta alguna prova o un alumne fa alguna declaració que serveixi de prova, la causa es reprendrà contra els sis professors perquè no s'ha arxivat de manera definitiva”, esclareix Alberich.

Pel que fa als altres dos professors, ambdós de l'escola Albert Vives, el jutge manté la causa oberta i en investigació. De fet, la policia ja ha realitzat una prova pericial als alumnes de les famílies denunciants, que han de servir per construir, o no, una prova contra els dos professors. La Fiscalia ha demanat que se'n faci una altra. "Estem farts del tema i volem passar pàgina quan abans millor"

En total, després de l'1 d'octubre, es van presentar onze denúncies, la majoria de les quals provinents de famílies de guàrdies civils i totes de familiars que duen els nens a les escoles. Segons aquestes, alguns professors van “introduir debats polítics en to catalanista i contra els espanyols”. Finalment, el director i quatre mestres de l’escola Albert Vives, la directora i un docent del Pau Claris i la directora de l’escola La Salle, tots ells de la Seu d'Urgell van ser citats a declarar al jutjat de la Seu, on van acudir el passat 7 de novembre. Els investigats van quedar en llibertat sense que el jutge decretés mesures cautelars.