Destrossen les restes d'ous de dinosaure del jaciment de Coll de Nargó

La zona del Mirador del Cretaci afectada es troba a la part inferior del jaciment que mostra una quadrícula que simula una excavació i on el visitant podia observar closques d’ous de dinosaure, molt abundants en aquesta zona

La zona que exhibia ous de dinosaure del jaciment museïtzat del Mirador del Cretaci a Coll de Nargó va aparèixer aquest dimarts a la tarda completament destrossada per algú que va malmetre totes les restes d’ou que afloraven. L’atac va ser descobert per Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) que va donar avís al Departament de Cultura de la Generalitat i a l’Ajuntament de Coll de Nargó. Prop d'aquesta zona l'any 2009 es va extreure la posta d'ous de dinosaure més gran recuperada a Europa.

La zona del Mirador del Cretaci afectada es troba a la part inferior del jaciment que mostra una quadrícula que simula una excavació i on el visitant podia observar closques d’ous de dinosaure, molt abundants en aquesta zona. Els jaciments d'ous de dinosaures són molt escassos a Europa i aquesta zona dels Pirineus n’era un dels màxims exponents. "Els ous han estat descalçats, trencats i les restes apareixen escampades per tot el jaciment", ha explicat Àngel Galobart, cap del grup de recerca de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), que va descobrir l’atac en una visita rutinària al jaciment aquest dimarts a la tarda.

L’alcalde de Coll de Nargó, Benito Fité, també ha lamentat l’acció. Des de fa anys, el municipi està invertint recursos per convertir el patrimoni paleontològic de la zona en un atractiu turístic. "És un gran pas enrere, una catàstrofe. Perdem un actiu molt important, ja que la visita al jaciment s’incloïa dins de la visita del museu", ha comentat. El jaciment museïtzat forma part de l’espai Dinosfera dedicat als dinosaures i que la setmana vinent inaugura la nova museografia.

L’ICP va dissenyar fa dos anys una acció per preservar les restes d’ous, petjades de dinosaures i restes vegetals del Mirador del Cretaci que, en trobar-se en un entorn natural i, sobretot, a causa de l’acció de la pluja, s’anaven degradant progressivament. Aquesta acció també incloïa la remodelació de la museïtzació del mirador per una millor identificació de les restes per part del visitant. El projecte havia quedat aturat per falta de recursos econòmics.

Aquest jaciment ja va ser objecte d’espoli fa dos anys, quan un veí de la població va endur-se un fòssil d’un esquelet de vertebrat que els paleontòlegs de l’ICP estaven a punt d’extreure. El fòssil va ser retornat en diversos fragments al jaciment després d’una trucada anònima a l’Ajuntament, però els Mossos d’Esquadra van identificar l’autor que va ser jutjat i condemnat a pagar una multa de 90 euros el passat mes de juny.