Publicitat
Publicitat

El Femap s'acomiada amb un 15% més d'espectadors

El quartet La Ritirata tanca aquest cap de setmana a Escaldes-Engordany (dijous 25), la Seu d’Urgell (divendres 26) i Alp (dissabte 27) la sisena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que enguany ha aplegat uns 4.800 espectadors

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (Femap) conclou aquest cap de setmana la seva sisena edició després de gairebé dos mesos de la seva inauguració. Els tres concerts que La Ritirata ofereix aquest cap de setmana a Escaldes-Engordany (dijous 25), la Seu d’Urgell (divendres 26) i Alp (dissabte 27) posaran punt final al Femap 2016, que ha comptat amb una assistència als concerts d'unes 4.800 persones, el que vol dir un 15% més que la passada edició. En total, s’hauran celebrat 43 concerts pel Pirineu de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord. Per la quantitat de concerts i extensió territorial, es tracta del festival de música antiga de major magnitud de tot Europa.

Des de la primera edició, l’any 2011, en què hi van participar 10 municipis, s’han multiplicat pràcticament per tres les localitats que acullen aquesta proposta de música antiga d’alt nivell. En aquesta edició s’han afegit els municipis de Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Riner, Llívia i Organyà. De l’1 de juliol i fins al 27 d’agost s’han pogut escoltar 17 formacions musicals diferents provinents de Catalunya, Galícia, Andalusia, Madrid, País Valencià, Euskadi, Itàlia i França.

La novetat més destacada d’aquesta sisena edició ha estat el programa Femap Social, que s’ha dut a terme amb una gran participació i acollida per part de les poblacions participants. La proposta ha consistit en 15 concerts fets a domicili en diferents centres amb col·lectius en risc d’exclusió social (discapacitat, salut mental, disminució, tercera edat, vídues en soledat, etc.), 7 tallers preparatoris amb col·lectius que després s’han desplaçat i assistit als concerts convencionals de forma inclusiva i un taller per a un col·lectiu que ha fet les seves colònies a la Vall de Boí.

El FeMAP ha firmat en aquesta sisena edició dues produccions pròpies: el tret de sortida va ser amb 'Les Quatre Estacions' d’Antonio Vivaldi, en un a producció encarregada al violinista de Mollerussa Joan Espina. La segona producció pròpia ha estat el concert titulat 'Les músiques del Baró de Maldà', a càrrec del Qvixote Quartet i l’actor Carles Canut. 

Activitats paral·leles

Amb la voluntat de dinamitzar el territori, el Femap ha ofert diverses propostes al voltant dels concerts. Una ha estat l’organització de 22 visites a museus, monuments, jaciments i entorns naturals abans de les funcions. Dins d’aquesta vessant turística del festival, s’han creat també més de 50 packs turístics que incloïen l’allotjament i l’entrada al concert en un sol clic, en un projecte sense precedents que disposa d’un catàleg i d’un web propi. A més a més, el festival va organitzar una exposició de fotografies d’Araceli Merino, en què revisitava les pintures venecianes de Canaletto a partir de fotografies preses des del mateix angle. La seva proposta s’ha pogut veure al llarg del mes de juliol a la Seu d’Urgell.

Enguany, també s'ha dut a terme també el concurs d’aparadors en què els comerços han creat una atmosfera de festival. També s’ha celebrat la secció Femap Gastrofilm, amb la projecció del documental 'Música Celestial', d’Àngels Diemand-Hartz i degustacions de productes agroalimentaris locals.