Pla per impulsar l'acollida i inclusió de joves emigrats sols als Pirineus

El projecte Avenir compta amb un pressupost d'un milió d'euros i vol fomentar tant la part educativa i social com la formativa i laboral dels integrants

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya,  Chakir el Homrani, ha presentat aquest divendres a Tremp el projecte Avenir, una iniciativa pionera per fomentar l'acollida i inclusió de joves emigrants sols als Pirineus. Aquest projecte s'emmarca dins del programa europeu de cooperació transfronterera  Poctefa per promoure el desenvolupament sostenible i la revitalització de les regions frontereres de Catalunya i França i és finançat amb un milió d'euros.

El conseller ha destacat el caràcter "transfronterer" de la iniciativa. "Aquest projecte és aliança, complicitat i treball conjunt per aconseguir millors objectius", ha afirmat. D'altra banda, El Homrani ha manifestat que aquest projecte ha de ser la palanca de transformació a Catalunya i França i ha reivindicat "la diversitat del nostre país i el treball per enfortir-la". "Hem de prendre consciència que no som una illa, que els reptes que tenim com a comunitat són compartits i que l'arribada i acollida de joves immigrants són un repte col·lectiu pel que fa a Europa", ha declarat el conseller.

El projecte Avenir té tres anys de durada i permet impulsar l'estratègia catalana d'acollida i inclusió d'infants i joves emigrants sols, a similitud dels programes de formació i inserció que França desenvolupa a la regió dels Pirineus per aquest col·lectiu. "És un projecte referencial que volem que sigui palanca de canvi també del sistema de protecció", ha especificat el conseller.

El projecte preveu obrir pròximament dos pisos per acollir inicialment un total de deu joves emigrants sols. Es combinarà la part educativa i social amb la formativa i laboral. En el primer àmbit es fomentarà sobretot el descobriment de l'entorn de muntanya des d'un punt de vista cultural, esportiu, lúdic i de lleure per generar vincles socials i afecció dels joves emigrats al territori.

La part formativa i d'inserció laboral es fixarà especialment en l'àmbit de les professions de muntanya. En aquest sentit, el projecte Avenir prioritza i se centra a oferir als joves una sortida formativa i professional adaptada a les necessitats específiques dels Pirineus.