La Generalitat presentarà la proposta per acollir uns jocs d'hivern Pirineus-Barcelona en un any

No es vol renunciar ni al 2026 ni al 2030, i la previsió és que les proves de neu es facin al Pirineu català i les de gel a la costa

La Generalitat ha assegurat que continua ferm en el compromís de tirar endavant una candidatura olímpica d'hivern Pirineus-Barcelona, i que la intenció és presentar una proposta detallada sobre com s'organitzaran els jocs d'aquí a un any. En un acte a la Molina aquest cap de setmana, el president Quim Torra ha assegurat que l’executiu s’ha implicat “a fons en un projecte molt sòlid”, mentre que el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha insistit que “si el Comitè Olímpic Internacional (COI) ho vol, estem preparats tant pel 2026 com pel 2030”.

Després que el projecte quedés aturat el 2015, quan l'ajuntament de Barcelona va aprovar tancar les portes a les aspiracions olímpiques, ara la Generalitat vol reprendre el projecte i ha fet públic el seu compromís de buscar les complicitats necessàries per tirar-lo endavant. Quim Torra ha assegurat que acollir uns jocs d'hivern seria "fabulós per al país". En aquest sentit, la Taula de Treball Permanent per una Candidatura Olímpica d’Hivern Pirineus-Barcelona, liderada per la Secretaria General de l’Esport (SGE), està treballant per elaborar una proposta detallada sobre la manera com s’organitzaran els Jocs al territori, que podria fer-se pública en un any.

A banda, la SGE celebrarà durant els mesos de juny i juliol taules territorials a totes les comarques del Pirineu, i taules sectorials al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, per donar a conèixer el projecte al màxim d’agents.

En aquesta proposta operativa es detallaran on se celebrarien les proves, les estacions implicades i la ubicació de la vila olímpica, entre altres qüestions. En aquest sentit, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha confirmat que aquest “projecte de país, que inclou Barcelona, les ciutats del voltant i tot el Pirineu català”, preveu dur a terme les proves de neu al Pirineu i les de gel a la costa.

Figueras ha recordat que els canvis de criteri del COI beneficiarien una candidatura catalana, que capitalitzaria el govern català al costat del Comitè Olímpic Espanyol, comptant amb el suport del govern de l’Estat per enviar la carta al COI comunicant la intenció d’aspirar a organitzar uns jocs. “Portem mesos treballant amb el COE i amb diversos ministeris per obtenir aquest consens de tots necessari”, ha dit.

Per Gerard Figueras, uns jocs serien “una oportunitat per rellançar els esports d’hivern al nostre país, de vertebrar el territori a través de l’esport, de reforçar el lideratge internacional de Barcelona com a capital esportiva i per posicionar els Pirineus com un indret natural i paisatgístic de referència al món. També seria una oportunitat per al diàleg a tots els nivells”.

La Generalitat va mostrar aquest suport al projecte olímpic durant la cloenda del 75è aniversari de La Molina, en què el president Quim Torra va inaugurar un monòlit en record d’aquesta efemèride, obra dels artistes Toni Anguera i Pep Ubach.