Publicitat
Publicitat

L'Institut Joan Brudieu de la Seu retira una càmera de vigilància d'una aula

El centre ha emès un comunicat aquest dilluns en què matisa que "encara no havia entrat en funcionament" i lamenta "l'enrenou" creat al voltant de les càmeres

L'Institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell ha emès aquest dilluns al matí un comunicat en què anuncia que "retira la càmera de videovigilància instal·lada dins d'una de les aules" i que, matisa, "encara no havia entrat en funcionament". Fonts del centre educatiu han manifestat que per part del centre no es faria cap altre tipus de declaració que el comunicat en el qual es justifica els motius pels quals es retira la càmera, segons informa Ràdio Seu.

La direcció de l'institut urgellenc ha lamentat "l'enrenou" creat al voltant de les càmeres i han decidit suspendre la mesura perquè creuen que "no ajuda" a la imatge de "bona convivència" de la comunitat educativa i ofereix "una visió contrària a la realitat quotidiana que s'hi viu". Cal recordar que des del Departament d'Ensenyament es va demanar aquest dijous passat al centre que justifiqués el motiu pel qual instal·lava càmeres a dins les aules, atès que creuen que aquesta ha de ser una mesura "molt excepcional".

La instal·lació s'havia fet a petició del claustre de professors. Les càmeres havien estat instal·lades però no estaven en funcionament perquè encara no s'havia notificat als serveis territorials d'Ensenyament, que són els encarregats de veure si compleixen la normativa, conèixer l'objectiu concret de la mesura i comprovar si aporta més beneficis que perjudicis i si la proporció de la mesura és l'adequada. La col·locació d'aquestes càmeres també requereix un consens de tots els afectats; professors, alumnes i en cas de ser menors, també dels pares.

Aquest sistema de vigilància, que des de fa anys funciona a l'exterior del centre, en passadissos i espais comuns, s'ha ampliat a les aules per evitar que es facin malbé materials informàtics i tecnològics. Des de la direcció del centre van explicar a l'ACN que d'ençà que hi ha videovigilància s'han reduït les bretolades i s'han pogut aclarir les causes de baralles o conflictes entre alumnes. En aquest sentit, es justificava que "moltes vegades són els mateixos alumnes els que demanen la visualització de les càmeres". Tots els dispositius de gravació que hi ha al centre estan indicats amb un cartell perquè els alumnes sàpiguen que se'ls grava en tot moment.

L'IES Joan Brudieu compta amb un sistema de videovigilància que grava l'exterior de l'institut des de ja fa anys. Es va instal·lar perquè durant els caps de setmana uns brètols trencaven els vidres del centre i hi accedien. La mesura dissuasiva va funcionar i ho han anat estenent a altres punts sensibles com a les aules d'informàtica o al laboratori, on es destrossava material, o desapareixia.

Els membres de l'Assemblea d'Alumnes de l'IES Joan Brudieu rebutjaven la mesura. Segons Ràdio Seu, els portaveus del grup, Maria Sellés i Adrià Herreros, han mostrat aquest dilluns la seva satisfacció per la retirada de la càmera de l'aula i conclouen que "és una mesura per la qual la direcció vol demostrar la seva superioritat" i que els feia sentir "cohibits i criminalitzats". L'Assemblea entén que el centre tingui certes càmeres de vigilància, sobretot a l'exterior o en espais sensibles o amb material valuós on "sí és necessari" vigilar", però "no a les aules".

Els dos representants dels estudiants expliquen que encara no han pogut reunir-se amb la direcció per expressar el seu malestar, però que esperen poder-ho fer en els pròxims dies. Entre les mesures que han adoptat els estudiants hi ha la col·locació de cartells de protesta al centre, explicant el posicionament i per informar la resta d'alumnes. Tanmateix, l'Assemblea no descarta prendre altres mesures si la direcció segueix amb la col·locació de càmeres a les aules.