Pirineus 04/07/2018

Llum verda a la creació d'un parc natural transfronterer entre Catalunya, l'Arieja i Andorra

La marca porta per nom Parc Pirinenc de les Tres Nacions i ocupa més de 428.700 hectàrees

ARA Andorra
3 min
Paissatge del parc natural català. / PARC NATURAL ALT PIRINEU

Andorra la VellaLa Generalitat de Catalunya ha aprovat la subscripció del protocol de col·laboració amb els parcs naturals de França i Andorra que fan frontera amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu per crear el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, una marca comuna per a la promoció i dinamització conjunta dels tres espais. Properament se signaran acords amb els parcs naturals andorrans de Sorteny i del Comapedrosa i amb el parc natural regional francès de Pyrénées Ariégeoises.

Aquesta marca servirà per facilitar la promoció turística conjunta i per posicionar aquesta àrea geogràfica transfronterera en el mapa del turisme de natura a Europa. A més, permetrà desenvolupar intercanvis i col·laboracions per implementar accions al voltant del patrimoni natural i cultural. Es tracta d’una de les àrees protegides transfrontereres més grans del continent europeu, que suma més de 428.700 hectàrees i 158 municipis. Així, malgrat les fronteres administratives i polítiques, els quatre espais naturals formen part d’una mateixa unitat geogràfica.

Situació dels quatre parcs naturals.

Tal com ha informat la Generalitat, els quatre espais naturals mobilitzaran els seus recursos, inclosos els recursos humans propis i els seus socis i col·laboradors, per fer realitat el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, consolidar un pla d’acció i treballar conjuntament a la recerca de finançament, mitjançant el fons Interreg POCTEFA (Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra) o d’altres.

Col·laboració transfronterera que ve de lluny

Des de fa anys, els quatre parcs ja col·laboren mitjançant la realització d’activitats i iniciatives diverses. En aquest sentit, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional Regional de Pyrénées Ariégeoises i el Parc Natural de la Vall de Sorteny participen conjuntament en el projecte Interreg POCTEFA GREEN, amb accions conjuntes com les de valorització dels productes agroramaders, les de millora de la biodiversitat d’hàbitats de pastura, o el concurs de prats de florits.

Així mateix, el 2011 es va crear l’itinerari interpretatiu transfronterer la Molinassa-Comapedrosa, actuació conjunta del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. També en són un exemple les accions conjuntes entre l’Alt Pirineu i França de promoció de productes locals en fires d’una banda i altra.

També les trobades que, basades en els mercats d’intercanvi que s’organitzaven des de l’edat mitjana, tenen lloc anualment al port de Boet, a cavall entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural dels Pirineus Ariejans. A més, existeixen convenis vigents de col·laboració tècnica, patrimonial i científica entre alguns d’aquests espais, com ara el del Parc Natural de la Vall de Sorteny i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa.

Ampliació del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Coincidint amb el 15è aniversari del Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Govern de la Generalitat ha aprovat l'ampliació del seu àmbit d'actuació en unes 10.000 hectàrees més. Així, l'espai passa de les prop de 70.000 hectàrees a les gairebé 80.000, consolidant-se com el parc natural més gran de Catalunya. Aquesta ampliació afecta set municipis, entre els quals a l'Alt Urgell hi ha el de les Valls de Valira, que d'aquesta manera tindrà més terrenys del seu terme dins del Parc Natural. Els altres sis són del Pallars Sobirà: Farrera, Alt Àneu, Llavorsí, Rialp, Soriguera i Alins. La nova zona de parc natural del municipi de Valls de Valira correspon al nucli de Civís i fa frontera amb Andorra.

stats