Pirineus 20/10/2017

Manifest en defensa de l'escola catalana a la Seu d'Urgell

Els promotors volen recollir signatures per enviar el document al departament d'Ensenyament de Lleida

ARA Andorra
2 min
L'institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa Comissió de suport a l'escola catalana, que representa una part de la comunitat educativa de la Seu d'Urgell, ha elaborat un manifest a favor de l'escola catalana, per tal que tothom qui vulgui pugui signar-lo a la plataforma digital change.org i també físicament, ja que es trobarà en diferents espais de la ciutat i comarca, segons informa la comissió. Un cop recollides les signatures es farà arribar al departament d'Ensenyament de Lleida.

El manifest és a conseqüència dels atacs que ha anat rebent l'escola catalana -segons la comissió- i també d'alguna incidència en un centre de la Seu d'Urgell.

El manifest, que consta de vuit punts, afirma en primer lloc que l'escola catalana "és un exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme" a més d'una de les "principals vies d’integració de les famílies nouvingudes i un veritable ascensor social". Així mateix posa en relleu la "professionalitat" dels docents i "l'autonomia de centre" com a puntals del sistema educatiu català i que garanteixen la pluralitat.

Assegura també que l'escola catalana està "lligada a la seva realitat social i és per això que ha d’atendre les inquietuds dels seus alumnes quan la societat del seu entorn viu episodis traumàtics"

Així mateix, el manifest critica els atacs rebuts quan afirma que "l’escola catalana és convivència: la garanteix i la treballa dia a dia amb tots i cadascun dels components de la comunitat educativa" i remarca que "els atacs externs intenten trencar-la i afavorir interessos polítics i mediàtics, mai pedagògics".

Considera també que els problemes de l’escola "s’han pogut resoldre sempre a l’escola, a través dels canals ja establerts" (professorat, tutors, cap d'estudis i direcció, AMPA, consell escolar i inspecció) i posa en relleu que "el fet d’intentar solucionar els problemes escolars directament amb la justícia implica que s’agreugin i que sigui encara més difícil per a les parts poder arribar a un entesa".

Finalment veu els atacs a la professionalitat dels docents com un intent "d'atemorir-los, desprestigiar-los, posar en dubte la figura de l’educador i dinamitar un dels pilars fonamentals de la nostra societat", ja que els atacs al sistema educatiu català "perjudiquen directament els infants"

Per tot això -conclou el manifest-, "demanem el suport dels sotasignats per tal de continuar el bon clima de convivència que sempre ens ha guiat i que s’ha vist alterat darrerament en un centre educatiu de la Seu d’Urgell".

stats