Publicitat
Publicitat

Mercadona a la Seu: entre l'expectació i el rebuig

La nova superfície comercial construïda a la Seu d'Urgell ha obert portes aquest dijous

Aquest dijous ha obert les seves portes el Mercadona de la Seu d'Urgell, construït al nord de la ciutat, en uns terrenys propers a la carretera d'accés a Andorra. Des que es va iniciar el projecte, ha generat opinions força contraposades: des de l'acceptació i l'alegria pel fet que aquesta superfície comercial -caracteritzada pels preus baixos- obrís un establiment a la ciutat, fins al rebuig més frontal.

D'una banda, l'equip de govern municipal liderat per Albert Batalla ha defensat les oportunitats que generarà aquesta gran superfície, ja que contribuirà a reforçar la figura de la Seu d'Urgell com a "capital comercial del Pirineu", tot combinant el comerç tradicional amb nous projectes que atreguin nous públics, especialment provinents de Cerdanya i d'Andorra.

Al llarg dels darrers mesos, Batalla ha remarcat que els beneficis que aportarà el supermercat són superiors als perjudicis. Entre d'altres aspectes s'ha destacat la creació de 50 nous llocs de treball, la majoria veïns de la ciutat o la comarca. També s'ha destacat la reordenació urbanística que ha comportat la construcció d'aquesta gran superfície, ja que s'ha creat una nova plaça i un nou enllaç entre les avingudes Salòria i Valls d'Andorra.

L'obertura del Mercadona, però, ha comptat amb el rebuig d'una part de la ciutadania de la capital alturgellenca. D'una banda, alguns comerciants han mostrat la seva preocupació pel fet que Mercadona els pugui fer perdre molta clientela.

Des de l'àmbit polític també s'ha fet notar aquest rebuig i aquest mateix dijous la CUP, que acaba d'obtenir representació al consistori, ha emès un comunicat de repulsa. En aquesta nota assegura que la gran superfície "del multimilionari Joan Roig, que ha estat i serà rebut per l'ajuntament amb la catifa vermella malgrat el greu impacte que pot tenir en l'economia local i comarcal, no és ben rebuda".

La CUP creu que es destruiran més llocs de treball dels que es crearan

La CUP considera que l'obertura del Mercadona "afectarà negativament el teixit comercial local i la producció agroalimentària de proximitat", ja que els petits comerços "veuen impossible competir amb una multinacional centrada en les grans explotacions en països tercers, on es donen condicions d'esclavatge i on es treballa sense cap respecte pel medi". Uns fets, consideren, "que els permeten vendre els seus productes a preus molt per sota del cost de la producció local".

La formació també destaca que, tal com assenyalen alguns informes, en casos d'obertures de centres comercials com aquests en ciutats similars a la Seu d'Urgell "per cada lloc de treball que es crea, se'n destrueixen 1,4".

És per això que veuen "incomprensibles els privilegis que ha tingut la multinacional per part de l'ajuntament" i fan una crida als veïns i veïnes de la Seu "a continuar comprant a les petites botigues, donant suport al teixit productiu i comercial de la població i la comarca".

Per mostrar el seu rebuig, la CUP ha fet un acte simbòlic de protesta, dibuixant la silueta d'una persona morta a l'aparcament del nou centre comercial, amb les paraules 'Comerç local'.

5 milions d'euros

L'obertura del supermercat ha permès crear 46 llocs de treball i ha suposat una inversió de 5 milions d'euros. Es tracta del primer establiment de la cadena a l'Alt Urgell i té una superfície de sala de vendes de 1.600 metres quadrats. L'empresa ha destacat que en la construcció hi han participat 24 proveïdors que han donat feina a 300 persones durant la fase d'obra.