Publicitat
Publicitat

Nova imatge per al Beatus d'Urgell

Es tracta d'una actuació que se situa en el marc de les restauracions que s’estan portant a terme al Museu Diocesà d’Urgell per preparar la seva col·lecció per a una futura instal·lació museística

La restauració del Beatus d'Urgell, un manuscrit amb el comentari de l’Apocalipsi del monjo Beat de Liébana, escrit el darrer quart del segle X, i peça emblemàtica del Museu Diocesà, s'ha completat i ha estat presentada pel Bisbat d'Urgell aquest divendres. Es tracta d'una actuació que se situa en el marc de les restauracions que s’estan portant a terme al Museu Diocesà d’Urgell per preparar la seva col·lecció per a una futura instal·lació museística.

Segons informen des del Bisbat d'Urgell, durant els darrers quatre anys s’han intervingut diverses peces com la casulla de Sant Ermengol datada al segle X; el sarcòfag policromat de fusta del segle XVII, també vinculat a la figura del Sant-Bisbe; la butlla del Papa Silvestre II, de l’any 1001 i el retaule renaixentista de la Pietat, del segle XVI, entre d’altres.

El llibre del Beatus d’Urgell ha estat restaurat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya a Valldoreix. Els treballs han servit tant per valorar l’estat del volum com per millorar-ne la conservació. Les principals accions han estat la neteja mecànica en alguns punts, l’eliminació puntual d’antigues intervencions de restauració, el tractament de deformacions del suport, la consolidació i l’estabilització física i reintegració del suport, també s’hi ha disposat làmines de protecció, i finalment s’ha elaborat un dispositiu de conservació per al seu emmagatzematge permanent.

Pel que fa a la qüestió del Museu, des del Bisbat s'informa que ha adquirit la casa de Cal Roger, situada al carrer Canonges, per ampliar i millorar l’equipament museístic. En aquest sentit, ara es treballa en la fase de projecte i reflexió pel que fa referència a la museologia. Es tracta d’un projecte que es durà a terme a llarg termini i que pretén posar en valor la col·lecció del Museu Diocesà i la Catedral d’Urgell, segons informa el Bisbat a la seva web.