Publicitat
Publicitat

La Trobada Empresarial reuneix més de 600 empresaris a la Seu

La XXVI edició de la Trobada, que porta per títol 'Preparats per créixer' s'ha inaugurat aquest dijous a la Seu d'Urgell

Aquest dijous s'ha inaugurat la XXVI Trobada Empresarial al Pirineu amb l'absència de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que ha hagut de retardar la seva arribada pel moment clau que viu el seu partit, Convergència Democràtica de Catalunya, a Barcelona, després de l'anunci que deixarà de formar federació amb Unió Democràtica de Catalunya. El seu tinent d'alcalde, Jesús Fierro, ha estat, doncs, l'encarregat de donar la benvinguda als participants, entre els quals es trobava el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el síndic general, Vicenç Mateu, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Xavier Altimir. Fierro ha obert la trobada, que enguany té el títol 'Preparats per créixer', assegurant que "aquestes poden ser les primeres trobades d'uns moments diferents", en què "vénen temps emocionants en la política municipal, de país i estatal". El primer tinent d'alcalde ha fet saber als assistents que per a la comarca i per al Pirineu, "la trobada és molt important". A la trobada hi participen més de 600 congressistes acreditats.

El nou president de l'Associació Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes -que substitueix Ramon Roca- ha demanat als participants, més de 600, que gaudeixin d'"aquells moments de diàleg, de tertúlia, de compartir idees, experiència i de fer xarxa i fer trobada".

Jesús Fierro, per la seva banda, ha recordat que "és l'esdeveniment més important que hi ha en matèria d'empresa i economia al Pirineu, una comarca que vol ser referent en aquest camp" i que "això ens ajuda molt".

"Empresa, talent i ètica"
L'encarregat d'obrir els espais de debat i les conferències ha estat el filòsof, escriptor i pedagog, José Antonio Marina, amb la conferència "Empresa, talent i ètica". Marina ha explicat la importància de l'educació per al món empresarial. L'expert ha parlat d'un estudi de l'exèrcit nord-americà, que va preveure que el món del futur estaria dominat per la variabilitat, la incertesa, la complexitat i l'ambigüitat.

Davant d'això, Marina ha proposat que es faci ús del talent, la capacitat de dirigir bé l'acció, de triar bé les metes, treballar bé la informació, les emocions, etc. Però, a més, ha insistit en la necessitat que les empreses tinguin una visió ètica de la societat perquè "tot i que ha de guanyar diners, té una altra sèrie de responsabilitat que van més enllà dels interessos".

Experiències empresarials lleidatanes
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presentat una taula rodona amb empresaris lleidatans per discutir els seus casos. El fundador i president de RODI, Josep Esteve, el director general comercial de Danone Ibérica i president d'Aguas FontVella i Lanjarón, Jordi Miró, la cofundadora d'El Pastoret de la Segarra, Teresa Vallès, l'administradora del grup Venso, Cristina Vendrell i el moderador Lluís Foix, han debatut sobre les claus de l'èxit d'aquestes empreses i les han compartit amb el públic.

Miró, que ha assegurat que el problema de la crisi és que "no estem preparats per decréixer", ha provocat l'anècdota de la jornada quan ha assegurat que "no parlaré de iogurts perquè aquí n'hi ha que ho saben fer millor que nosaltres".

Més de 600 participants i gairebé una quarantena de conferenciants s'apleguen a la Sala Sant Domènec per escoltar els conferenciants, tot i que han anat arribant esglaonadament. El nombre és lleugerament inferior al de l'any passat, 25è aniversari de la trobada, en el qual es van organitzar més actes, però similar al d'anteriors edicions.