Trobats centenars de gravats a roques a la vall d'Àssua

La troballa ha estat casual i sembla que es tracta de petròglifs dels segles XI i XIV

Veïns de la vall d’Àssua (Pallars Sobirà) han descobert de manera casual desenes de gravats a roques, tal com es fan ressò diversos mitjans de comunicació catalans a través d’una informació de l’ACN. El membre del grup d’arqueologia d’alta muntanya de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ermengol Gassiot, ha destacat que es tracta d’una troballa “molt important” i ha concretat que possiblement es tracta de gravats dels segles XI i XIV. De fet, que hi hagi elements com cavallers armats amb llances i esperons situa els petròglifs en l’Edat Mitjana.

L’expert ha destacat la sorpresa per la quantitat de gravats i ha afegit que no recorda cap altre punt del Pirineu català amb aquesta densitat. A més, fa èmfasi en el fet que es tracti de cavallers i individus armats en una zona tradicionalment ramadera.

Aquests petròglifs es troben entre 1.390 i 1.710 metres d’altitud i es troben dispersos en una àrea d’un quilòmetre de longitud. Es tracta d’una zona abrupta però malgrat aquesta dificultat del terreny, sembla que aquests gravats segueixen el traçat d’un antic camí.

S’ha pogut constatar que alguns dels traços són una mica més gruixuts, la qual cosa sembla tenir relació amb la singularitat de certs personatges. Ara, però, caldrà fer una valoració acurada per poder donar una explicació a aquest fet, tal com ha dit Gassiot.