Publicitat
Publicitat

Turistes que arriben del cel

L'aeroport Andorra-la Seu viu una jornada històrica amb els primers vols comercials i l'arribada d'Elton John

Un ATR 72 propulsat per dos turbohèlices amb matrícula EC-MAF provinent de Madrid ha estat el primer avió a aterrar a l'aeroport Andorra-la Seu en un viatge comercial. A bord, disset passatgers, la majoria periodistes i bloguers, han pogut experimentar la unió per aire de la capital espanyola amb el Pirineu català i andorrà en poc més d'una hora. L'aeroport, ple de curiosos i de viatgers esperant per estrenar el primer vol comercial amb origen LESU -codi de l'aeroport Andorra-la Seu de l'Organització d'Aviació Civil Internacional- cap a Palma de Mallorca, que sortiria una hora més tard, ha viscut amb molta expectació l'arribada d'un vol sense complicacions.

Segons el director comercial de Swiftair (l'empresa a través de la qual Viatges Regina ha noliejat l'aeronau) i copilot, Javier Bustillo, el vol ha gaudit de molt bona meteorologia, i ha sigut puntual en tocar terra a la pista 03, una hora i set minuts després d'enlairar-se a Madrid. Bustillo ha assegurat que l'aeroport no necessita modificacions d'infraestructures i que té "una aproximació preciosa". Ara bé, segons ha avançat l'aeroport i Swiftair treballen conjuntament perquè s'aprovi la instal·lació d'un sistema GPS que ha de permetre fer l'aproximació en condicions de baixa visibilitat. Bustillo creu que "s'aconseguirà aviat", perquè no és una gran inversió, i evitarà que els dies de boira o mal temps que afectin la visibilitat s'hagi de recórrer a l'aeroport alternatiu -que, de moment, és el de Reus, però poden ser d'altres.

El responsable de Viatges Regina, Alberto Vinseiro, per la seva banda, ha celebrat aquesta primera arribada i sortida, perquè "s'ha demostrat que aquí pot arribar un vol amb passatgers" i que "això és una opció viable per viatjar". De moment, tot i que l'ocupació dels primers vols ha sigut del 30%, pel que fa al Madrid-Andorra/la Seu, i 53%, pel que fa al vol Andorra/la Seu-Palma de Mallorca, l'empresa és optimista. Vinseiro ha recordat que això és una experiència pilot per veure com funciona i, potser, arribar a tenir un vol regular setmanalment, tenint en compte que la gran afluència "serà a l'hivern".

El primer vol ha vingut carregat de periodistes i bloguers, principalment, com Patricia Rojas i Diego Chiessa, de Madrid. Rojas ha assegurat que "crec que pot tenir futur, perquè conec molta gent a Madrid que ve a Andorra a esquiar, i pot tenir trànsit, dependrà del preu, segur, perquè competeix amb altres destinacions d'esquí com els Alps o Sierra Nevada". Chiessa, per la seva banda a descrit el vol com "ràpid, còmode i puntal". Tots ells han estat convidats per l'Agència Catalana de Turisme, que els oferirà una ruta per la Seu d'Urgell i un dinar amb el millor de l'Alt Urgell. Unes hores després tornaran a Madrid en l'avió que mentre ells visiten la Seu d'Urgell ha fet el servei a Palma de Mallorca.

En aquest sentit, el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, ha insistit que el vol és ideal per a un perfil de públic que vulgui "turisme actiu i cultural directament al cor del Pirineu". Segons el responsable turístic català, ja s'està treballant de forma conjunta amb Andorra Turisme per fer-ho possible, més enllà de l'"experiència llampec" que tindran els bloguers que han vingut aquest dissabte.

Ara tot depèn dels usuaris

Segons l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, tot depèn ara de l'acceptació dels usuaris. "L'administració pública ha fet tot el que calia, ara la pilota està sobre la teulada dels privats, l'administració hi ha de ser al costat, però l'èxit o el fracàs passarà per l'acollida que li faci la gent", ha explicat l'alcalde. Batalla creu que és un primer pas perquè altres s'animin.

De fet, els convidats no són els únics que han gaudit del primer vol comercial a l'aeroport situat al serrat d'Ensiula. La madrilenya Mercedes Navarrete, ha estat una de les primeres usuàries a comprar un dels bitllets Madrid-Andorra/la Seu. Navarrete ha pogut visitar còmodament al seu fill i nét, després d'anys fent el trajecte amb combinacions de transports públics, com l'AVE i l'autobús. "És un avenç, sempre que hi havia de vindre m'ho pensava dos cops, havies de fer coincidir horaris de molts transports", ha explicat la dona, que ha pagat 150 euros pel vol d'anada i tornada.

Ara bé, com ha explicat Navarrete, si no s'han fet més vendes, és perquè "falta una mica d'informació". La seva família va haver de fer una desena de trucades per aconseguir els bitllets que, a més, van haver-li d'enviar perquè només es poden comprar a la Seu d'Urgell. No obstant això, creo que "pot fer a més gent de Madrid conèixer la zona i, si volen donar servei complet fins a Andorra, funcionarà amb més gent".

Els estiuejants de Mallorca es creuen amb la banda d'Elton John

A dos quarts d'una sortia el mateix avió però en aquest cas amb destinació Palma de Mallorca per donar servei als usuaris que han decidit comprar un dels paquets de vacances de Viatges Regina. Ho han fet just després que aterrés l'avió que portava als músics de la banda d'Elton John, que aquest dissabte a la tarda ofereix un concert històric a Andorra la Vella.

Entre el passatge gent com Jonathan Viana, un andorrà que troba "bastant positiu pel país" l'aeroport i que creu que si "fem un intercanvi cap a les Illes, esperem que les Illes vinguin a Andorra". El Philippe, un resident francès de Soldeu, per la seva banda ha celebrat "una oportunitat formidable".

Al vol també han pujat residents de l'Alt Urgell, com la Pepita Colell, que marxarà a Palma una setmana i celebra que no hagi d'anar fins a Barcelona o Girona per agafar el vol. "Tot el que sigui per promocionar l'Alt Urgell ens sembla bé", ha insistit la usuària. Això es produirà aquest dissabte a la tarda amb l'arribada dels primers mallorquins.