Publicitat
Publicitat

Vila creu que l'aeroport tindrà activitat "dimensionada" al territori

El conseller Santi Vila ha parlat durant la inauguració de la Trobada del model econòmic i social i de les prioritats d’inversió del govern espanyol i català

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha inaugurat la XXVI Trobada Empresarial al Pirineu parlant del model econòmic i social i de les prioritats d’inversió del govern espanyol i català. Vila ha criticat que Espanya inverteixi amb criteris polítics en infraestructures sense ús. Preguntat, però, per la manca d’activitat a l’aeroport d’Andorra - la Seu, Vila ha indicat que les "possibles crítiques" s’han de vincular a les “magnituds d’inversió" i ha mantingut que "és aviat per avaluar". A més, ha assegurat que "tindrà activitat, proporcional i dimensionada al territori, que serveix" i que, a més, ha dit, és "incomparable" amb altres aeroports multimilionaris on "no hi ha ni s’espera activitat".

Vila ha considerat que calia garantir un espai que permetés "certa activitat aeronàutica vinculada a l'activitat comercial, amb poca inversió". Ha recordat que l’aeroport està cofinançat per la Generalitat i el Govern d’Andorra però "abasta tot el Pirineu i el fa més competitiu". Per tant, ara el territori disposa d'aquesta infraestructura per a l'activitat econòmica, comercial i de protecció civil i, segons el conseller, funcionarà de forma proporcional al territori.

Segons Vila, el Govern ha de ser "previsible" i no deixar marge "per a les ocurrències". Així, cal "planificació i control" i inversions que busquin un retorn econòmic i social, com el corredor del mediterrani o la candidatura olímpica dels Pirineus, "si aconseguim que segueixi endavant". "Algun dia ens alliberarem d’aquesta situació fiscal injusta per vincular la nostra inversió a la nostra competitivitat", ha avisat.

D'altra banda, el conseller de la Generalitat ha parlat del model econòmic i social del país i ha apostat per un creixement sostenible enfront del decreixement proposat per l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Per Vila, aquesta no és una opció amb un 20% d’atur i una societat sobreendeutada. Segons ha dit, un bon Govern ha de crear les condicions perquè funcioni l’activitat econòmica i garantir la protecció dels més febles. Això es tradueix en "estabilitat, seguretat jurídica i confiança", ha apuntat.

Trencament de CiU
Vila ha remarcat que el model econòmic i social es manté, tot i el trencament de la coalició entre Convergència i Unió. "Nosaltres garantim una economia de mercat al servei de la societat i el progrés per a tothom", ha manifestat. "Hi ha una època que s’acaba i una altra comença", ha admès, i convé "sintonitzar amb temps moderns i deixar enrere una relació que s’explica per principis més pròxims als anys 80".

En relació al procés sobiranista, el representant de la Generalitat ha reconegut que "l’únic que pot evitar la confrontació és que el Govern de l'Estat cridi a Mas per abordar com convocar un referèndum que doni veu als ciutadans i puguin decidir si volen continuar a Espanya o no". És, a més, "una qüestió generacional" perquè molts joves no van votar ni l’Estatut ni la Constitució i, per tant, "cal revalidar el pacte".