La desena edició del Picurt repartirà quatre premis per valor de 7.000 euros

La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, que se celebrarà del 21 al 25 de juny, presentarà un total de 84 obres

La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus (Picurt) arriba a la desena edició convertint-se en una mostra competitiva de cinema que lliurarà quatre premis dins de la secció oficial amb una dotació total de 7.000 euros. Els guardons són el Gall Fer Pirineus - Ciutat de la Seu d'Urgell (dotat amb 2.000 euros), el Gall Fer Cadí - Esports (1.500 euros), el Gall Fer Andorra - Ecologia (2.000 euros) i el Gall Fer Internacional - Muntanyes del Món (1.500).

En aquesta edició tan especial, el Picurt també creix en nombre d’espais:  Andorra acollirà una part de la mostra, projectant els films de la secció Gall Fer Andorra i atorgarà el premi d’aquesta categoria. El poble d’Alàs, a l’Alt Urgell, també serà un nou espai de projeccions, acollint de la Sessió Joves creadors, a banda dels escenaris ja habituals de la Seu d'Urgell i Artedó.

Aquest any, el Picurt ha rebut un total de 170 obres, de les quals es presentaran prop de 84 films de 23 països diferents, però amb especial interès en les produccions sobre els Pirineus. Algunes de les produccions són inèdites a l’estat espanyol i han estat premiades als festivals de cinema de muntanya més importants del món.

A més de la Secció Oficial, el certamen té fora de competició les seccions d'Esports, Muntanyes del Món, Ecologia, Pirineus, Cinema Recuperat, Infantils i Joves Creadors.

L'acte inaugural d'aquesta edició tindrà lloc el dimarts 21 de juny als cines Guiu, amb la pel·lícula "Terra de tots" (1962) i la presència del seu director, Antonio Isasi-Isasmendi. Seguidament es farà un homenatge als 10 anys de Picurt amb la projecció d'una selecció d'imatges de la història de la mostra i es provarà la sopa Picurt-Urgèlia. Un any més la localitat d'Artedó acollirà dissabte 25 el ja tradicional Sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus i la clausura, on tindrà lloc el lliurament de premis Gall Fer 2016.

En aquesta edició, el Picurt també presentarà la producció pròpia del documental 'Ella, la vall', un treball coral que reflecteix la situació actual de les dones de la Vall d'Aguilar, a l'Alt Urgell, coproduïda per l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar, Qucut Audiovisual i Comunicació i el CEP.

Dues setmanes abans de començar l'edició, es faran diverses edicions Pre-Picurt per tal d'escalfar motors. El proper dimecres 8 de juny es projectaran als Cinemes Guiu les produccions pròpies que la mostra ha realitzat durant aquests 10 anys. També s'inauguraran diverses exposicions, com la de Perico Pastor i Xavier Bellés, 'Bestiari', la mostra fotogràfica de Joan Alvado 'Escola de pastors', i l'exposició 'Cartellera de pel·lícules pirinenques' del fons del col·leccionista Josep Benavent.