Publicitat
Publicitat

Descoberta una estructura megalítica única al Pirineu

L'empresa ReGiraRocs ha descobert un corredor d'accés a la cambra sepulcral

La campanya d'excavacions que l'empresa especialitzada ReGiraRocs està duent a terme al dolmen de la Llosa de Bescaran durant aquest estiu ha permès descobrir un corredor d'accés a la cambra sepulcral. Es tracta d'una troballa inèdita al Pirineu, tal com ha assegurat en una entrevista a RàdioSeu el director de ReGiraRocs, Gerard Remolins. L'arqueòleg ha explicat que aquest tipus d'estructura "és més típica de la zona de l'Empordà i el País Basc".

ReGiraRocs treballa des de l'any passat a l'excavació arqueològica al jaciment de Bescaran. Els treballs han permès recuperar restes humanes i nombrosos objectes de ceràmica i os pertanyents a l'aixovar dels successius individus inhumats en la sepultura. Alhora, s'han desenterrat parts de l'estructura, el túmul i el cromlec, que fins l'any passat havien passat desapercebuts, soterrats i ocults entre la vegetació.

En els darrers anys, les successives troballes de dòlmens, cromlecs i menhirs, han posicionat l'Alt Urgell com la segona comarca amb la major concentració de monuments megalítics de tot Catalunya.

Paral·lelament, i des que es van reprendre el passat 18 de juliol les tasques de recerca a la zona, un centenar de persones han visitat in situ el dolmen i n'han pogut veure els resultats, tot plegat "un èxit a nivell participatiu", ha remarcat Remolins. Es tracta d'un projecte "que agermana l'oci i la recerca científica més autèntica". Els treballs finalitzen aquest diumenge, 21 d'agost, i han comptat amb la col·laboració de prop de 25 voluntaris.

Aquests últims dies de treball s'estan dedicant a desbrossar l'espai i condicionar-lo per fer-lo visitable, ha explicat el director de ReGiraRocs a Ràdio Seu. La idea a curt termini és potenciar-ne el seu interès històric i obrir-lo a tothom qui el vulgui visitar.