Publicitat
Publicitat

Un concurs popular de formatges, principal novetat de la Fira de Sant Ermengol

Un total de 44 formatgeries ompliran l'edició d'enguany de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que tindrà lloc el 17 i 18 d'octubre

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha acollit aquest dimarts la presentació de la Fira de Sant Ermengol 2015, a càrrec de l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, la regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font, i la responsable de la fira, Montse Ferrer. La principal novetat que presenta la 21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu és la celebració del concurs popular de formatges artesans del Pirineu, en el qual el públic assistent al certamen podrà votar, durant tota la jornada de dissabte, el formatge que més li hagi agradat. Entre els concursants es farà un sorteig. La persona que obtingui la butlleta guanyadora obtindrà un premi que consistirà en cinc quilos de formatge. El premi es lliurarà diumenge al matí al mateix recinte firal dels formatges.

Un total de 44 formatgeries ompliran l'edició d'enguany de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que té lloc a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d'Urgell. D'aquestes, 23 són del Pirineu català, 9 del Pirineu basc-navarrès, 5 del Pirineu aragonès i 3 del Pirineu francès. El formatge convidat d'aquesta vint-i-unena edició és Son Vives, de Ferreries (Menorca). Pel que fa al tipus de llet, 23 formatges són elaborats amb llet d'ovella, 18 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca. En total s'ofereixen en aquesta fira més de cent varietats diferents de formatges elaborats pels mateixos artesans. La fira també compta amb la presència d'empreses subministradores de vi amb el Celler de Batlliu, de Sort, d'aigua Pineo, d'Estamariu, i de cervesa ctretze de la Pobla de Segur.

Dissabte 17 d'octubre se celebrarà a partir de les 10.30 hores el concurs de formatges artesans del Pirineu en què s'hi presenten més de 100 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en qualsevol territori pirinenc. El jurat del concurs està format per 45 membres (tècnics, restauradors, botiguers, periodistes) experts en formatges que tastaran i valoraran els formatges presentats a concurs. Durant el matí de dissabte també es farà el lliurament del premi 'Amic del formatge' que enguany ha recaigut en Nandu Jubany.

La jornada tècnica, que tindrà lloc divendres, 16 d'octubre, amb el títol 'La professió d'afinador', reunirà productors, gastrònoms, cuiners i gurmets que podran aprofundir sobre la cura de les condicions externes dels formatges fins que estan a punt per al consum.

Dissabte 17 i diumenge 18 d'octubre també hi haurà l'Aula de tast, amb tretze sessions que inclouen demostracions de cuina, tastos guiats de formatges, vins i cerveses, i també activitats destinades als nens, com un taller d’elaboració de formatge i el Joc de l’Hostaler. Enguany destaca la presentació del llibre 'Els 50 millors formatges de Catalunya', de Laia Pont i Natàlia Nicolau; i un tast a cegues de formatge, a càrrec de Jonatan Armengol, gastrònom invident.

Durant el cap de setmana de fira, l’Espai Ermengol oferirà visites a la ruta del formatge, visites guiades a l'exposició 'Temps de Cadí, 100 anys de Cooperativa', i un espectacle benèfic basat en la barreja de poesia, dansa i música amb temàtica pirinenca, a càrrec de Joel Pla. La recaptació anirà destinada al Banc d'Aliments.

A més, 17 restaurants de l’Alt Urgell i la Cerdanya oferiran durant els dies de la fira àpats elaborats amb formatges de les dues comarques, i 5 restaurants de la Seu presenten 'Amb gust de formatge', uns menús en què els formatges artesans tenen tot el protagonisme.

D'altra banda, el pavelló poliesportiu municipal de la Seu d'Urgell, situat just davant de la fira dels formatges, serà el marc, un any més, de les empreses, entitats i associacions de la ciutat amb més de 40 estands, dels quals 4 són administracions, 13 associacions i 27 empreses (12 de productors alimentaris de proximitat i 15 multisectorial). Al costat del pavelló, hi haurà de nou la carpa de l'Espai Tast km0 que aplega 16 productors de l’Alt Urgell i la Cerdanya en la degustació conjunta dels seus productes (carns, embotits, melmelades, pans, cerveses, pomes, etc.).

En aquest mateix espai firal, la Diputació de Lleida promou una mostra culinària en el marc del programa 'Aliments del Territori i tu', consistent en degustacions i tallers centrats en els productes de proximitat presents a la fira i en la feina de diversos restauradors locals que els treballen.

A la Fira de Sant Ermengol, els visitants també hi trobaran una mostra ramadera, amb exposició de les races bovines bruna, frisona, llemosina i xerolesa. Aquest any es tornaran a ubicar al Camí Ral de Cerdanya, entre la zona esportiva i el bar Sport. L’espai Autofira es manté al pàrquing Dr. Peiró, amb una participació de 10 concessionaris.

Finalment, la Fira de Sant Ermengol també comptarà amb més de 300 parades de venda ambulant pels carrers de la Seu d'Urgell i una setantena de parades d’artesania a la plaça dels Oms.