Un guàrdia civil que facilitava passar tabac per la Farga de Moles accepta tres anys de presó

Tant l'exagent com la seva dona i dos acusats més reconeixen els fets i eviten anar a judici

Un guàrdia civil de la Seu d'Urgell ha acceptat tres anys de presó per un delicte de suborn i revelació de secrets. L'agent, que té 36 anys, ha reconegut que facilitava informació a tercers a canvi de diners perquè poguessin passar tabac de manera il·legal des d'Andorra, a través de la Farga de Moles, la duana on treballava des de feia vuit anys. La fiscalia constata que l'acusat utilitzava la seva posició per saber quins vehicles s'investigava i advertia els contrabandistes. A més a més, quan ell treballava feia els ulls grossos i els deixava passar. En total, es calcula que va permetre que passessin per la duana més de deu autocaravanes carregades de tabac de contraban.

La seva dona també ha acceptat els càrrecs i els dos anys de presó que la fiscalia li demanava, ja que era ella qui traslladava la informació als contrabandistes i qui cobrava. Dos acusats més han acceptat tres anys de presó, un per encarregar-se de les provisions de tabac i l'altre per conduir la caravana amb què transportaven el tabac des d'Andorra. Els quatre, reconeixent els fets i amb l'acord entre les parts, han evitat la celebració del judici. Una de les parts de l'acord és la inhabilitació de l'agent per treballar en qualsevol cos relacionat amb les forces de seguretat durant nou anys. A més, els dos acusats de contraban hauran de pagar una multa de més de 280.000 euros i entre els quatre acusats hauran d'indemnitzar l'estat espanyol amb 78.000 euros.

El cas es va destapar arran d'una intervenció el juny del 2016, durant un control destinat a la comprovació documental d'una autocaravana a la duana de la Farga de Moles. Es van detenir les dues persones que circulaven amb aquest vehicle i, a dins, s'hi van localitzar matrícules falsificades i sofisticats dobles fons amb 21.060 paquets de tabac de contraban de diverses marques, valorats en prop de 93.967 euros.

Finalment les investigacions van concloure amb l'escorcoll a tres domicilis de la Seu d'Urgell, Organyà i Orea, a Guadalajara (on havia estat destinat el guàrdia civil quan sospitava que l'estaven investigant), i es van detenir tres dels acusats. La policia va trobar quatre vehicles utilitzats per fer els delictes, 10.000 euros en metàl·lic, nombroses plaques de matrícula, telèfons mòbils, emissores i documentació diversa.