Pirineus 28/12/2017

L'Ajuntament de la Seu aprova el pressupost per al 2018

Es prioritzen els serveis socials, la cohesió de la ciutat i les polítiques d'igualtat

ARA Andorra
5 min
Mireia Font, Anna Vives, Albert Batalla i Jesús Fierro, durant la presentació del pressupost. / Ajuntament de la Seu

La Seu d'UrgellEl ple de l'Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat la proposta de pressupostos per a l'any 2018, que s'acosta als 14 milions d'euros, amb els vots a favor de l'equip de govern del PDeCAT i l'abstenció d'ERC. Compromís x La Seu i la CUP hi han votat en contra. Han quedat incloses dues esmenes presentades pel grup municipal dels republicans, abans de procedir a la votació, s'ha modificat el pla d'inversió, donant de baixa quatre partides per un valor total d'uns 600.000 euros.

Des de Compromís x La Seu han dit que presentaran un recurs perquè consideren que no es poden aprovar els comptes amb una variació que no hagi passat prèviament per la comissió informativa i sense la presència de la interventora municipal. L'alcalde, Albert Batalla, de la seva banda, ha defensat que en el ple és possible executar una modificació d'aquest tipus. També ha destacat que la xifra del nou pressupost és la més alta des del 2010 i que es recupera l'aposta per la inversió, alhora que es manté la priorització de la cohesió de la ciutat, els serveis socials i les polítiques d'igualtat, infància, joventut i gent gran.

Batalla també ha recordat l'aposta dels darrers anys per endreçar la ciutat i especialment la reivindicada urbanització de la plaça Joan Sansa, que s'ha inaugurat aquest any, a la qual s'hi sumaran d'altres inversions. La Seu també rebrà aportacions durant el 2018 de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida, de les quals destaquen la construcció del nou Centre d'Atenció Primària (CAP) -properament ja s'enderrocaran els antics magatzems de l'Alsina Graells- i l'ampliació de l'àrea sociosanitària del Sant Hospital.

El tinent d'alcalde d'Hisenda i d'Urbanisme, Jesús Fierro, ha detallat que del pressupost total, el que correspon estrictament a l'ajuntament, és d'uns 13.850.000 euros. Com a novetat, aquesta xifra també inclou per primera vegada les partides del Patronat de l'Emissora Municipal -que incloïa la festa major-, que ha estat integrat al funcionament corrent del consistori. La resta de partides corresponen al Parc del Segre, que té una previsió d'1,6 milions d'euros; Habitatge i Urbanisme la Seu (HIULS), amb uns 580.000 euros, i Turisme Seu, amb 63.000.

De les inversions urbanístiques previstes, Fierro ha destacat l'aposta per punts pendents del nucli urbà, com ara la remodelació dels carrers Bellavista i Escorxador i de la plaça de les Moreres, i especialment la continuació del carrer de Circumval·lació, a la zona de l'Alberg de Joventut, per connectar-lo directament amb la carretera N-260. A més a més, s'abordarà la reforma de la plaça de l'Arbre de Castellciutat. I hi ha novament una partida de 100.000 euros per al pla de camins i una altra amb la mateixa quantitat per als Pressupostos Participatius.

Un altre element important dels propers pressupostos serà la preparació dels Campionats del Món 2019 de Piragüisme d'Aigües Braves. I és que al llarg dels dos propers anys, les diverses administracions implicades invertiran al Parc del Segre 1,2 milions, als quals s'hi sumen els 900.000 euros de pressupost que tindrà la competició. D'aquestes xifres l'ajuntament hi aportarà aproximadament un 30%. Enguany, la Seu acollirà novament una prova de Copa del Món de cara a preparar aquesta cita.

A més a més, l'octubre vinent la ciutat també organitzarà, juntament amb Andorra la Vella, els Special Olympics 2018. L'esdeveniment té un pressupost d'uns 600.000 euros, dels quals el consistori n'aportarà el 10% (60.000 euros) a banda de cedir les instal·lacions esportives.

Jesús Fierro també ha esmentat la congelació de les taxes municipals, una nova partida ocupacional de 104.000 euros amb el programa 'Enfeina't'; la continuació del Workshop Ocupacional i de Joves per l'Ocupació; els ajuts a autònoms, a nous establiments i a la reforma de façanes i el reforç de la Fira de Sant Ermengol, el Mercat Medieval i el Món Màgic.

Reaccions dels grups municipals

La CUP ha manifestat que "és el primer cop aquesta legislatura que hem tingut uns pressupostos presentats amb temps suficient i amb les sessions necessàries per a treballar-los i debatre’ls, cosa que no havia passat en anteriors ocasions" i que va portar a prorrogar els del 2016. El portaveu de la CUP a l'ajuntament de la Seu, Pau Lozano, ha reiterat el seu desacord amb l'actual gestió municipal i creu que la prioritat ha de ser "garantir una vida digna als veïns i veïnes de la Seu més perjudicats i discriminats pel sistema capitalista" i per "la crisi o estafa provocada pel gran capital i les capes més riques de la societat", que "ha generat una greu fractura social i ha expulsat del mercat de treball una part molt important de la població, cosa que l’obliga a viure en una situació de pobresa i marginació permanent". En aquest sentit, la CUP considera "baixíssima" la part destinada a Serveis Socials i Promoció Social, que xifra en un 3,27% del total del pressupost ordinari.

Tot i aquest context, la formació cupaire demana que s'inclogui en els pressupost la contractació d'educadors de carrer i una partida suficient per tal de fer un treball de camp sobre la realitat del jovent de la ciutat, per aplicar-hi mesures l'any següent. També demanen garantir una alimentació equilibrada a totes les famílies i garantir el transport sanitari quan calgui desplaçar-se fora de la Seu. Finalment, proposen crear horts socials per a persones aturades, habilitar una cuina pública per a entitats i col·lectius locals, donar compliment a les mocions ja aprovades sobre els estudis de municipalització de la zona blava i de locals comercials buits, i debatre en profunditat les Ordenances Fiscals durant el 2018 per tal d’introduir-hi criteris progressius i socials allà on sigui possible.

Esquerra Republicana, per la seva banda, ha decidit abstenir-se, tot i que el grup està satisfet que el govern municipal hagi acceptat les seves demandes, dotant el pressupost econòmicament per fer realitat les mocions aprovades en plenari els darrers mesos i que formen part del programa electoral republicà, com per exemple l'adaptació de barreres arquitectòniques, la implantació de càmeres de seguretat en punts concrets recurrents de vandalisme, l'ampliació de la zona d'autocaravanes, el condicionament del corriol entre Santa Magdalena i la Baixada de la Palanca, la construcció d'urinaris públics al centre de la ciutat i la rehabilitació dels antics jutjats.

El grup municipal també valora molt positivament que el pressupost contempli inversions molt necessàries per la Seu com l'arranjament integral de la plaça de les Moreres, que s'adeqüi l’espai on s’ubica actualment Ràdio Seu com a consultori mèdic a Castellciutat, la millora de la sonorització de la sala Sant Domènec o l'adequació de l'espai de joves a l'Escorxador, entre altres.

Tot i l'assoliment dels objectius demandats, ERC descarta el vot afirmatiu, ja que tot i que dona suport a les iniciatives reflectides al pressupost, el més important és l'execució del pressupost al llarg de l'any i pel que ERC estarà amatent. A més a més, encara queden debats oberts com són ampliar l'espai de llar d'infants, ja sigui amb la reobertura de la Grandalla o amb l'ampliació de Minairons, quins usos s'han d'ubicar a l’edifici dels antics jutjats o bé la redefinició del Patronat de la Fundació Sant Hospital amb la inclusió de l’hospital dins la xarxa d’hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS).

stats