Publicitat
Publicitat

La Seu tanca el 2016 amb un estalvi d'1,3 milions d'euros

L'informe anual del síndic municipal de greuges mostra que l'any passat van disminuir les queixes i van augmentar les consultes

L'ajuntament de la Seu d'Urgell ha tancat el pressupost del 2016 amb un estalvi net d'1,3 milions d'euros i un romanent de tresoreria de 2,6 milions. Així, aquesta darrera xifra permetrà al consistori disposar de cara als comptes del 2017 d'una quantitat d'1,5 milions d'euros per a inversions. D'altra banda, el deute municipal s'ha reduït fins als vuit milions i la ràtio d'endeutament és actualment del 69%, mentre que el termini de pagament a proveïdors no supera els trenta dies.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha remarcat en el programa 'Fil Directe' de RàdioSeu que "les dades són positives i denoten una bona gestió econòmica, que ens ajuda a albirar un present i un futur favorable per als serveis públics i les inversions a la ciutat". En aquest sentit, Batalla assenyala que les xifres actuals són "molt millors a les de fa uns anys, quan el deute havia arribat a superar els 12 milions d'euros i la ràtio d'endeutament sobrepassava el 110 per cent".

Per a l'alcalde urgellenc, el balanç econòmic reafirma que la gestió del consistori urgellenc és "correcta i rigorosa" i que va "en la bona direcció". L'objectiu de l'equip de govern, segons ha manifestat Batalla, és "no deixar una herència complicada a d'altres ajuntaments i tenir la fortalesa necessària per afrontar obres i accions per a la ciutat sense recórrer a cap crèdit bancari".

De la liquidació del pressupost 2016 en va donar també compte el tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, en el darrer ple municipal. Aquest pas obre la porta a l'aprovació dels nous comptes per enguany.

Informe del síndic municipal de greuges

D'altra banda, el síndic municipal de greuges-defensor del ciutadà de la Seu d’Urgell, Àngel Rúbio, ha avançat aquest dilluns al matí en roda de premsa l’informe-memòria de les actuacions realitzades d’aquesta sindicatura durant l’any 2016. Davant la figura del síndic municipal de greuges, els ciutadans urgellencs van presentar durant el 2016 menys queixes, però més consultes. Si a l’any 2015 en van presentar 14 queixes, durant l’any 2016 en van posar un total de 8 queixes. Pel que fa a consultes, el síndic en va atendre 215 durant el 2016, xifra superior a l’any 2015, que en va rebre 159.

Respecte a la temàtica de les queixes, el 50% responen a qüestions de convivència ciutadana, un 25% a temes relacions amb l’administració, mentre que el 25% restant són temes relacionats amb la via pública. D’aquests 8 expedients de queixa, 2 estan tancats i 6 resten oberts.

La temàtica de les 215 consultes rebudes, així com de les queixes, les defeccions de gossos a la via pública segueixen sent la primera en el rànquing, seguida de l’ús de ‘bufadors’ en la neteja viària i dels sorolls nocturns que provoquen alguns establiments d’oci.

Pel que fa als excrements d’animals domèstics en plena via pública, el síndic recomana que per encarar aquesta problemàtica “és imprescindible i summament necessari agilitzar i incorporar noves fórmules més modernes per detectar als ciutadans que embruten la ciutat com a conseqüència de no recollir la femta dels seus gossos”. Respecte a la neteja viària, el síndic planteja canviar el sistema que actualment es fa servir: “substituir-lo per un altre que no sigui tan contaminant, com el que ara s’utilitza”.

Rúbio conclou en el seu balanç anual que “una gran part dels problemes de la nostra ciutat tenen origen en el comportament incívic d’alguns dels nostres conciutadans com poden ser en temes d’oci, especialment el nocturn”. Respecte aquesta problemàtica que inclou un gran nombre de les consultes que li han fet els veïns de la Seu d’Urgell, el síndic remarca que “no em cansaré d’incidir a l’administració municipal que s’han de trobar solucions perquè l’oci nocturn i el descans de les persones trobin un encaix coherent dins de la nostra ciutat”. 

Com a punt final, Àngel Rúbio reclama la col·laboració del consistori urgellenc a l’hora de desenvolupar la tasca de síndic-defensor del ciutadà.