Publicitat
Publicitat

El trencalòs es fa fort als Pirineus i la seva població s'apropa al centenar d'exemplars

L'espècie va estar a punt de desaparèixer als anys 80 i està en greu perill d'extinció a Europa

El trencalòs ha aconseguit recuperar-se en només tres dècades d'una situació d'extrema fragilitat i acumula actualment prop d' un centenar d'exemplars vivint al Pirineu de Catalunya, després que durant l'últim any hagin nascut 11 polls més i hi hagi comptabilitzats fins a 84 adults. Segons ha informat aquest divendres el departament de Territori i Sostenibilitat, el Parc Natural de l'Alt Pirineu és l'epicentre d'aquesta recuperació, on aquest any s'ha consolidat una nova parella reproductora.

Les poblacions de trencalòs -'Gypaetus barbatus'- tenen molt a veure amb la presència de ramaderia extensiva i d'ungulats salvatges, perquè s'alimenta a base de carronya, tot i que amb notables diferències respecte a d'altres espècies com els voltors i els aufranys. Agafa el seu nom del fet que agafa ossos i s'enlaira per deixar-los caure obre les roques i trencar-los. Un cop fet això pot menjar-se la medul·la òssia interior.

Aquest ocell, un bon indicador de la qualitat ambiental vivia a començaments del segle XX als Pirineus i als Ports de Tortosa. La caça, els verins i l'espoli dels nius van situar-los al límit de l'extinció, amb només cinc o sis parelles niuant a l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà a començaments dels anys 80. Després d'engegar un pla específic per a la seva recuperació, aquest ocell ja està present en 42 territoris considerats segurs de 10 comarques diferents.