Política 30/10/2018

L'ANC Andorra denuncia "l'atac a la sobirania del país" per part d'Espanya que ha comportat el procés català

Un dels objectius de la xerrada d'aquest dimarts ha estat recordar la situació dels presos polítics a l'estat veí des de fa un any

M. P.
2 min
Moments abans de l'inici de la conferència 'Està en perill la sobirania d'Andorra?' celebrada aquest dimarts. / M. P.

Andorra la VellaL'Assemblea Nacional Catalana d'Andorra (ANC Andorra) ha organitzat una conferència aquest dimarts al Centre cultural la Llacuna sota el nom 'Està en perill la sobirania d'Andorra?'. La presidenta de l'Institut de drets humans d'Andorra (IDHA), Elisa Muxella, ha explicat que aquesta xerrada s'ha realitzat per dos motius ben concrets i relacionats entre ells. D'una banda, des de l'IDHA es va acordar amb l'ANC Andorra recordar la situació dels presos polítics a Espanya des de fa un any i, de l'altra, les repercussions que ha portat aquesta situació vers Andorra, passant per "la intervenció d'un banc, la crisi posterior i l'atac a la nostra sobirania".

En referència a la vinculació amb Andorra, Muxella ha recordat què "l'Institut de drets humans va posar una querella contra la policia" que va ser partícip "de xantatges a persones d'Andorra i altres qüestions que han posat de manifest un greu atac a la nostra sobirania". L'advocat de líders independentistes i membre del col·lectiu Drets, Agustí Carles, s'ha manifestat en relació a aquest aspecte declarant que "l'estat espanyol ha aprofitat els contactes amb el Govern d'Andorra per conèixer els comptes bancaris d'uns hipotètics polítics per fer mal al procés". És per aquest motiu que Carles ha afirmat que aquest fet va provocar "algunes actuacions fora de la llei en què es va vulnerar el secret bancari" ja que "estaven convençuts de què aquí hi havien comptes del president Pujol, el president Mas i el vicepresident Junqueras". L'advocat, a més, ha assenyalat que com que no va aconseguir frenar el procés per "la via legal", es van utilitzar "tot un tipus de sistemes per intentar conèixer aquesta informació que al final s'ha vist que no existeix.

Quant a l'última visita de Carles realitzada al Principat on va avançar alguns temes relacionats amb el procés sobiranista català, ha declarat que "la idea genèrica l'estem complint". A més, ha informat que el full de ruta marca no sortir del pacifisme i la democràcia i en aquest sentit ha assegurat que "l'estem complint". Per tant, s'ha mostrat convençut al afirmar que "qui porti el full de ruta més correcte als tribunals internacionals, serà el que acabarà guanyant la partida".

L'esdeveniment també ha comptat amb la participació de la catedràtica en dret constitucional i membre del col·lectiu Praga, Mercè Barceló.

stats