Política 05/04/2019

Aeroport nacional o a la Seu?

Els candidats opinen sobre les dues opcions possibles

Ara Andorra
2 min
Una avioneta aterra a l'aeroport de la Seu / ACN

Andorra la VellaEls candidats a cap de Govern tenen punts de vista diferents sobre si el Principat ha d'apostar per potenciar l'aeroport de la Seu d'Urgell o bé ha de dotar-se d'un aeroport dins mateix del Principat; una proposta que va llançar aquest any passat la Cambra de Comerç però que està pendent d'un estudi de viabilitat.

El cap de llista de Demòcrates (DA), Xavier Espot, defensa des de l'ACN que cal seguir apostant per la infraestructura de l'Alt Urgell i subratlla que aquesta instal·lació serà més atractiva per a Andorra si, tal com es preveu, properament ja hi podran aterrar avions amb el sistema d'aproximació GPS, que facilita els aterratges o enlairaments en cas de mal temps. Tot i això, Espot deixa la porta oberta a "analitzar infraestructures dins el territori andorrà".

El candidat de Liberals, Jordi Gallardo (L'A), es mostra "prudent" pel que fa a la proposta de la Cambra de Comerç i creu que cal conèixer el detall de la seva hipotètica viabilitat, si bé coincideix amb Espot que no es pot descartar un aeroport dins del país "si serveix perquè arribi més gent a Andorra".

El cap de llista del PS, Pere López, es mostra favorable a un aeroport nacional, però "sempre i quan es pugui finançar, estigui en un bon espai, sigui accessible i no tingui un gran impacte ambiental". A més a més, López creu que, mentre això no es vegi factible, Andorra s'ha de seguir implicant en el desenvolupament tant de l'aeroport de la Seu com del d'Alguaire. Josep Roig, de Progressistes-SDP, es mostra més taxatiu i no veu prioritària la construcció d'un aeroport en territori andorrà.

Josep Pintat (terceravia) sí que defensa obertament que hi hagi una pista de vol dins d'Andorra i, com a argument, critica el fet que encara no s'hagi implantat el sistema d'aproximació amb GPS al de la Seu, perquè el govern espanyol encara no l'ha autoritzat. "Andorra no es mereix aquestes situacions de bloqueig", afirma. Alfons Clavera, d'UPA, creu que s'ha d'aprofitar la instal·lació de l'Alt Urgell, però també està a favor impulsar-ne un al Principat "si aquest és operatiu", perquè ho veu com "una garantia de la sobirania". Finalment, Eusebi Nomen (AS) diu que el seu partit "no es posiciona en contra de cap infraestructura que sigui viable des d'un punt de vista constructiu i financer".

stats