Política 06/11/2017

Agustí Carles: "Si el 21D guanya el 'sí', l'aval internacional serà crucial per posar en marxa la república"

L'advocat de Carme Forcadell ofereix una conferència a Andorra en què assegura que va ser Carles Puigdemont qui va triar els consellers que l'han acompanyat a Brussel·les, i que són els que "representen l'ADN català"

M. T.
3 min
L'advocat Agustí Carles durant la conferència que ha ofert a Andorra / M. T.

Andorra la VellaL'advocat Agustí Carles, membre del col·lectiu Drets que juntament amb d'altres lletrats porta la defensa en l'àmbit constitucional de la presidenta del parlament català, Carme Forcadell, i també la querella de Carles Puidgemont contra el fiscal José Manuel Maza, ha ofert aquest dilluns al vespre una conferència al Centre de Congressos d'Andorra la Vella per explicar els passos del procés d'independència de Catalunya davant una vuitantena de persones.

Carles ha explicat que l'objectiu és que a les eleccions del 21 de desembre guanyi el 'sí', però ha reconegut que "no sabem què passarà després". "La sort és que la república està declarada, i només que un o dos països la reconeguin, la podem posar en marxa". Així, l'advocat considera que, després dels comicis, l'aval de la comunitat internacional "serà crucial".

Preguntat sobre el posicionament d'Andorra, l'advocat Agustí Carles ha dit que tothom té els seus interessos i que, per tant, "respectem totes les posicions". "El cert és que la comunitat internacional sembla que ha despertat, s'està interessant pel tema, i quan la república comenci a agafar cos, aleshores els països hauran de determinar-se cap a un costat o cap a l'altre, i serà legítim en tots els casos".

L'advocat ha afegit que el que més els preocupa el 21D "no és tant els resultats, que tenim sociològicament molt estudiats, sinó si hi haurà prou garanties perquè es respectin". En aquest sentit, ha recordat que tot el procés electoral estarà supervisat per l'estat espanyol, la junta electoral està formada per jutges espanyols i qualsevol recurs davant la junta l'ha de resoldre el Tribunal Constitucional. Per això, ha avançat que intentaran donar les màximes garanties, posant interventors a totes les meses, fent una comptabilitat paral·lela i posant observadors internacionals. També ha defensat que les eleccions del 21D "les ha convocat Europa", i que si guanya el 'no' "sense trampes", acataran el resultat i faran marxa enrere en la declaració de la república.

Pel que fa als esdeveniments de les darreres setmanes, Agustí Carles ha qualificat d'intel·ligent "la jugada de l'exili" del president cessat Carles Puigdemont, i ha assegurat que va ser el mateix Puigdemont qui va posar en marxa aquesta estratègia i qui va escollir els consellers que l'acompanyarien, triant els que representen l'"ADN català", "la salut, l'educació, la cultura, la llengua i la terra", amb l'objectiu de poder internacionalitzar millor el procés.

De fet, Carles ha defensat que tots els passos estan pensats, que jurídicament estava tot preparat per posar en marxa la república catalana, "els decrets estaven preparats i l'estructura feta". I ho demostra, segons l'advocat, la reacció de l'estat espanyol: "Si fos tan improvisat no tindríem mig govern a la presó", ha afirmat. Si es va optar per declarar la república però no s'ha fet efectiva, és perquè els consellers van preferir "anar a la presó abans d'un bany de sang", ha assegurat.

Finalment, en relació a la decisió que pugui prendre el Tribunal Suprem sobre els membres de la mesa del parlament, l'advocat ha dit que, si una cosa tenen de bo els aforaments, és que "se'n van a tribunals amb gent molt més professional que no necessita fer portades de diaris per tenir el seu prestigi". És per aquest motiu que considera que el Suprem "va fer una valoració molt diferent de la querella" i va posposar les declaracions.

L'acte ha estat organitzat per l'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA), aprofitant que Agustí Carles es trobava al país per avançar en la col·laboració amb l'entitat en relació a la querella que l'IDHA va presentar contra policies espanyols per les presumptes coaccions als antics accionistes majoritaris de BPA.

stats