Política 18/03/2018

"Alegria continguda" de Marsol per la sentència del Constitucional

La cònsol major destaca que es tornarà a defensar que la població tingui més pes

Ana
2 min
Reunió d'aquest dilluns entre els grups parlamentaris, el Govern i els comuns / M.T. (ANA)

Andorra la VellaEl comú d'Andorra la Vella ha acollit amb una "alegria continguda", el fet que el Tribunal Constitucional hagi estimat parcialment el recurs d'inconstitucionalitat que van presentar una part dels parlamentaris de l'oposició sobre la Llei qualificada de transferències als comuns. Així ho ha expressat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, que ha afegit que ara espera que en les negociacions que s'hauran de fer amb el Govern per fer-hi els canvis necessaris "potser hi haurà l'oportunitat" que s'atenguin les demandes de la capital, i entre les quals que el criteri de població tingui un major pes que el de territori.

Marsol ha recordat que el posicionament d'Andorra la Vella en relació a les lleis de competències i transferències "sempre ha estat la mateixa" des que es van començar a negociar amb el Govern i el Consell General. Així, ha recordat que malgrat no estaven d'acord "per una sèrie de motius" van deixar que fos el Consell General qui votés les lleis, sense fer-hi cap recurs, tot i que es considerava que els textos legals anaven "en contra les pretensions" de la parròquia. Ara considera que la sentència del TC "beneficia en part" la corporació comunal o els "dona una mica de raó" tot i que no en tots els extrems que es defensaven.

Marsol ha remarcat que en tot aquest assumpte la majoria comunal "sempre ha anat de cara", manifestant el seu descord i que aquesta serà la mateixa postura que es mantindrà en el futur, defensat els interessos d'Andorra la Vella i per apropar-se "una mica més a l'equitat que diu el Tribunal Constitucional". D'aquesta manera, ha conclòs que ella sempre ha defensat que la modificació de les lleis era "una oportunitat històrica de fer justícia a la població", però que es va deixar al criteri final de la majoria, ja que el posicionament d'Andorra la Vella no era el d'altres parròquies.

Cal recordar que l'alt tribunal ha dictaminat aquesta setmana que els criteris de distribució sostenible que introdueix la nova llei, concretament les polítiques d'inversió sostenible, i el grau de compliment de les separatives d'aigües i de l'elaboració del cadastre, no respecten les exigències de proporcionalitat i objectivitat de la Constitució. També es considera que el criteri d'inversions per a la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica ha d'estar definit a la llei i no en un reglament, ja que això vulnera el principi d'autogovern dels comuns.

stats