Política 07/10/2017

Álvarez assegura que a curt termini caldrà “buscar noves fórmules per finançar la sanitat pública”

Ho ha indicat durant la celebració de la quarta edició de les Jornades per a l’excel·lència que realitzen aquest dissabte a Esterri d’Àneu

Ara Andorra
2 min
El ministre de Salut, Carles Álvarez, durant la seva ponència. / ORGANITZACIÓ

Andorra la VellaEl ministre de Salut, Carles Álvarez, ha indicat que el copagament de la sanitat pública no és una garantia per eixugar el dèficit del sistema sanitari. “Algunes veus reclamen introduir el copagament a Catalunya, però la tendència del dèficit sanitari a Andorra, malgrat tenir copagament, és similar a la majoria dels països occidentals”. Així ho ha indicat el ministre durant la seva ponència a les Jornades per a l’excel·lència que se celebren aquest dissabte a Esterri d’Àneu.

Segons ha explicat Álvarez, el sistema sanitari andorrà va entrar en dèficit l’any 2007 i “la despesa ha incrementat en 15 anys un 151%, és a dir, gairebé un PIB anual del 6%”. D’aquesta manera, ha puntualitzat que el problema del sistema “no és de mala gestió o de mal ús, sinó que és un problema demogràfic ja que tenim una població més envellida i una esperança de vida més alta”. Tot i que l’esperança de vida s’ha situat als 85 anys a Andorra, es continua cotitzant el mateix percentatge del salari de fa 50 anys, segons el ministre.

És per tot això que Álvarez, segons s’ha informat des de l’organització de l’esdeveniment, s’ha aventurat a ressaltar que a curt termini l’administració haurà de buscar “noves fórmules per finançar la sanitat pública”. Tot i això, el ministre s’ha afanyat a afegir que no es pot reduir ni la qualitat ni l’accessibilitat amb motiu d’abaratir costos. Finalment, el Carles Álvarez ha apuntat que Andorra no és diferent de la resta de països europeus, ja que en els últims 15 anys el dèficit s’ha multiplicat per 2,5, com a Holanda o Suècia.

Tot plegat ho ha explicat en el marc de la quarta edició de les Jornades per a l’excel·lència, que enguany portaven com a títol ‘El futur de la sanitat: Un canvi necessari.’ Al llarg del dia s’han celebrat diverses ponències que s’allargaran fins a dos quarts de vuit del vespre.

stats