L’ambaixada espanyola manté la voluntat de reobrir la frontera abans del 22 de juny

Ros admet que jurídicament és difícil però manté vigent la petició de connectar el Principat amb la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

L’ambaixada d’Espanya encara no tira la tovallola. Malgrat que, a aquestes alçades, jurídicament serà gairebé impossible incloure Andorra dins la mobilitat domèstica espanyola, l’ambaixador Àngel Ros manté la voluntat de reconnectar el Principat amb la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran abans del 22 de juny, quan està previst que acabi l'estat d'alarma.

Segons ha admès Ros a l’ ARA Andorra, des de l’ambaixada “se segueix intentant”, tot i que “no s’està fent pressió a ningú, sinó que la petició està vigent i estem a l’espera d’una resposta”. Tot i això, també és conscient de la dificultat que suposa modificar la llei per fer-ho possible perquè, “si no es pot transitar entre províncies o regions sanitàries que estiguin en diferents fases, és una contradicció poder creuar una frontera internacional”.

Més enllà del 21 de juny, quan està previst que s’aixequi l’estat d’alarma a Espanya, Ros veu “ possible” que els andorrans puguin moure’s per l’Alt Urgell i la Cerdanya, però prefereix no “confiar-hi”, ja que tal com ha assegurat, “havíem donat per segur que la frontera estaria reoberta a principis de mes i no ha passat, així que prefereixo no posar una data exacte”.

En el cas que es reobrís la frontera, només es permetria la mobilitat dels andorrans per la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, i “les forces de l’ordre s’encarregarien de fer complir aquesta limitació, tal com ha passat en d’altres territoris espanyols”, ha recalcat Ros, tot i que a partir del dia 15 podrien entrar en fase 3 les regions sanitàries catalanes que fan frontera amb l'Alt Pirineu i Aran i, si la Generalitat ho autoritza, estarà permesa la mobilitat entre regions que estiguin en fase 3.