Política 03/10/2017

Andorra la Vella s'està plantejant formar part de l’Agència Tributària Nacional

Degut als canvis legislatius que encara s’han d’implementar, està previst que el nou ens pugui entrar en funcionament el 2020

Ana
2 min
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el cònsol mejor, Marc Pons, durant la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts al matí al comú d'Ordino. / M. M. (ANA)

OrdinoEl comú de la capital decidirà aquest dimecres si finalment entrarà a formar part de la futura Agència Tributària Nacional o continuarà gestionant els impostos per compte propi. Així s’ha anunciat durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols que s’ha celebrat aquest dimarts al matí al comú d’Ordino. El comú d’Andorra la Vella està acabant de decidir si econòmicament li és més viable seguir com fins ara o és millor entrar a formar part del nou òrgan de control de tributs i impostos.

Els que ja han decidit que econòmicament els és millor seguir gestionant els impostos per compte propi són els comuns de la Massana i Canillo, que fa gairebé un any que van comunicar aquesta decisió al Govern. Segons ha indicat el cònsol major de la Massana, David Baró, “estar a l’Agència ens augmentaria la despesa del comú en aquesta partida perquè hem fet un gran esforç a nivell tecnològic i actualment només hi ha una persona que s’encarrega dels tributs”. Per formar part del nou ens, cada comú haurà de destinar un import anual i també podrà decidir traspassar personal propi a l’Agència.

La resta de comuns ja han donat llum verda i formaran part de l’Agència Tributària perquè els genera un cert estalvi formar-ne part que no pas seguir com fins ara. Degut als canvis legislatius que s’han d’implementar, com ara la llei de finances comunals, l'homogeneïtzació de les ordenacions i l’aprovació de la llei de competències, està previst que l’Agència Tributària entri en funcionament el 2020. Segons indicarà la futura llei de competències, cada comú pot escollir si estar dins del nou ens o gestionar per compte propi els tributs i també es deixarà la porta oberta a entrar o sortir de l’Agència Nacional, si així ho considera el comú.

En marxa el 10è Congrés mundial de turisme de neu i muntanya

La reunió de cònsols també ha servit per decidir quina és la quantitat econòmica que cada comú destinarà per poder celebrar el proper Congrés mundial de turisme de neu i muntanya, que es realitzarà el 2018 a Escaldes-Engordany. Una xifra que s’ha acordat establir en 12.000 euros per cada comú, la mateixa quantitat que ja s'hi va destinar l’any passat. “S’està estudiant la manera de poder atraure més públic”, aquestes són algunes de les novetats que estan sobre la taula i que ja s’estan estudiant entre el Govern i el comú escaldenc, segons ha avançat el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés.

stats