Política 24/07/2019

Andorra disposarà de quatre arbres de vent en diferents punts

L'executiu acaba de configurar-se amb els nomenaments de Galabert i Ruiz

M. P. / Marc R. Fort
3 min
Eric Jover, ministre Portaveu. / M. R. F. (ANA)

Andorra la VellaEl ministre portaveu, Eric Jover, ha anunciat en la roda de premsa posterior al consell de ministres l'aprovació per a la construcció de quatre arbres de vent. La seva ubicació s'establirà, a priori, per diferents punts de la geografia del Principat, com ara Canillo, Ordino, Andorra la Vella o Sant Julià de Lòria. Aquestes ubicacions podrien ser escollides, tal com ha recalcat Jover, "en funció de la facilitat pel que fa a la seva accessibilitat". Cada un d'aquests arbres de vent pot arribar a generar fins a 3 kW de potència instantània i 1900 kW anuals.

La proposta per a la seva instal·lació va ser presentada per un professor de l'escola andorrana de primària d'Andorra la Vella, com a resultat d'un treball fet a l'aula sobre les energies renovables i va obtenir un total de 766 vots, dels 3.532 emesos per als 28 projectes presentats en la 2a edició del Pressupost Participatiu. Els arbres de vent són construïts a partir d'una estructura d'acer d'uns 10 metres d'alçada i 7,5 metres d'amplada. Al llarg de les seves branques s'hi instal·len unes fulles artificials que són les encarregades de capturar el vent i transferir d'aquesta manera l'energia mitjançant un generador.

Reformes a l'escorxador i a Meritxell

A proposta del titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, s'ha aprovat la licitació per seleccionar un professional de l’arquitectura per la redacció del projecte i direcció de les obres de rehabilitació del Santuari de Meritxell. En aquesta primera fase, es contemplarà el recalçat dels contraforts de l’ala oest de la nau. En segon lloc, es durà a terme la rehabilitació, o en cas que fos necessari, la remodelació completa del cobriment metàl·lic.

Pel que fa a l'Escorxador Nacional, es preveu la reforma i millora de la planta baixa amb l'objectiu d’incrementar la seguretat dels treballadors i el benestar del bestiar així com el seu maneig. D'altra banda, també s’implementaran millores pel que fa a la descàrrega del bestiar a les corts i a l’accés d'aquests a cada una de les zones de sacrifici i les diferents línies de classificació.

Ajuts a entitats cíviques

El Govern també ha adjudicat els ajuts a entitats cíviques andorranes, i a altres actors, per programes de cooperació internacional pel desenvolupament. Aquesta adjudicació, segons el ministre portaveu, respon a la convocatòria que es va efectuar el 3 d'abril d'enguany amb un import global atorgat de 168.865,92 euros. Aquest import es subdivideix en cinc entitats diferents com són: Càritas Andorrana (30.000 euros), Mans Unides (40.000 euros), Daktari (20.515,87 euros), Cooperand amb Llatinoamèrica (40.000 euros) i 1.000 somriures (38.342,20 euros).

Jover també ha desgranat les intervencions que durà a terme cada entitat amb les subvencions atorgades. En aquest sentit, Càritas té com a objectiu aportar atenció mèdica a les poblacions nòmades i seminòmades de la zona rural de Nariokotome, a Kenya; Mans Unides preveu la construcció, dotació i posada en funcionament d'un centre d'assistència materno-infantil a Kabounkout, una comunitat rural al sud del Senegal; Quant a Daktari, es tracta de la construcció de 20 tancats a prova de depredadors per a les comunitats ramaderes del districte de Kasese, a Uganda, amb l'objectiu que el ramat no pateixi els atacs d'animals salvatges que estan en perill d'extinció; pel que fa a Cooperand amb Llatinoamèrica, respon a la fase 2 d'un projecte plurianual que té per objectiu la prevenció i la integració social dels infants del carrer a Santa Cruz, Bolívia i, per últim, l'ONG 1.000 somriures destinarà la subvenció a un projecte en col·laboració amb una de catalana, Ensimision, que efectua missions sanitàries a Boulmiougou (Burkina Faso) per ajudar poblacions principalment amb discapacitats auditives i visuals.

D'altra banda, Jover ha recordat que els cinc projectes han estat avaluats de manera positiva i, de fet, "comparat amb el 2018 hem tingut tres projectes menys". A banda, ha recordat que una de les limitacions de la convocatòria és que "l'ajut màxim atorgat pot ser de 40.000 euros".

El Govern acaba de configurar-se

La roda de premsa posterior al consell de ministres també ha servit per transmetre als mitjans com queden estructurats finalment els càrrecs del Govern. En aquest sentit, s'han efectuat dos nomenaments de secretaris d'Estat adscrits als ministeris de Presidència, Economia i Empresa i al de Cultura i Esports. L'executiu ha aprovat el nomenament de Marc Galabert com a secretari d'Estat de Diversificació Econòmica i Innovació i, pel que fa a la secretaria d'Estat d'Esports, serà assumida per Justo Ruiz. Per tant, Jover ha indicat que un cop assolit aquest pas, ja es dona per tancada la configuració del nou Govern de coalició.

stats