Política 20/07/2015

Andorra estudia adherir-se a l'FMI o al BCE

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ho veu positiu ja que permetria tenir un "recurs de darrera instància per a situacions crítiques"

Ana
3 min
Cinca ha comparegut davant la Comissió de Finances i Pressupost / G.LL.T.

Andorra la VellaEl Govern es planteja la possibilitat de demanar l'adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) o bé de tenir accés al Banc Central Europeu (BCE). Així ho ha donat a conèixer el ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la compareixença que ha realitzat aquest dilluns a la tarda davant la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost per explicar les línies mestres de la seva cartera durant aquesta legislatura. El ministre ha destacat que l'afer BPA ha posat de manifest "les vulnerabilitats" del país, i ha assegurat que tenir "un recurs de darrera instància per a situacions crítiques, límit" com són l'FMI o el BCE, és positiu.

Cinca ha destacat que el més important és "ser capaços d'autofinançar-nos i de fer front al nostre deute", motiu pel qual ha insistit que l'objectiu del ministeri durant aquesta legislatura serà aconseguir el "dèficit zero". Tot i això, ha assegurat que "per fer front a situacions límit, si hi ha algun aspecte que se't descontrola, tenir aquest darrer recurs acaba reforçant-te".

És per això que s'estudiarà l'accés a aquestes dues institucions. Cinca ha afegit que "l'FMI sembla una institució més fàcil d'abordar", ja que el BCE "té unes característiques molt especials i nosaltres no som ara per ara un país euro ni emissor d'euros". És per això que en aquest darrer cas "es fa complicat pensar que en podríem formar part". Tot i això, ha conclòs que "s'ha d'explorar".

Acords per avançar en l'intercanvi automàtic

D'altra banda, durant la seva compareixença, Cinca també ha donat a conèixer que a la tardor el Principat signarà un acord en el marc de l'OCDE que "permetrà donar un pas més" i garantirà que el setembre del 2018 ja sigui efectiu l'intercanvi automàtic d'informació fiscal.

Amb el mateix objectiu d'assolir aquest intercanvi automàtic d'informació fiscal el setembre del 2018, el Principat tancarà "en un mes i mig o dos mesos" la negociació amb la Unió Europea en relació a la fiscalitat de l'estalvi. En aquest darrer cas, Cinca es mostra esperançat que amb la signatura d'aquest acord, Andorra desapareixerà de la llista negra recentment apareguda de països considerats no cooperants en matèria fiscal. La desaparició d'aquesta llista, de fet, és una de les condicions que vol fer valer el Principat a l'hora de negociar aquest acord.

Durant la compareixença, Cinca també ha confirmat que durant la legislatura s'establirà la tributació de les SICAV (actualment la tributació està al 0%). L'objectiu és fer que Andorra sigui competitiu a nivell internacional en aquesta matèria i pugui captar "grans tributadors".

Actualment, el sistema que regula les SICAV a Andorra no és homologable internacionalment, precisament pel fet que aquestes no tributen. És per això que l'Executiu està analitzant quina és la fórmula preferible per aconseguir l'homologació, fer que el Principat sigui competitiu i, a banda, que el sistema "sigui el més fàcil de gestionar i el que doni més estabilitat als nostres ingressos".

Tot i que Cinca ja no ostenta la cartera de Funció Pública, durant la Comissió ha estat interpel·lat sobre la derogació de la llei que preveia diferents retallades als funcionaris –aprovada quan ell sí que era ministre d'aquest àmbit-. Cinca ha reiterat que, tal com es va anunciar durant la campanya electoral, l'objectiu és que aquestes retallades ja no siguin efectives l'any 2016.

Quan es reprengui el curs parlamentari, al setembre, s'entrarà a tràmit el projecte de llei que ho ha de fer possible, amb l'objectiu que sigui vigent quan abans millor "si resulta que al novembre o al desembre ja es pot aplicar, perfecte". El que és segur, ha afegit Cinca, és que el 2016 aquestes mesures ja no tindran efecte.

López es mostra "molt decebut"

L'únic representant de l'oposició que ha fet declaracions als mitjans en acabar la compareixença ha estat el president del grup mixt, Pere López, que s'ha mostrat "molt decebut" per la "manca d'un pla de reacció davant la crisi de BPA". En aquest sentit, ha assegurat que "ens preocupa molt com comença la legislatura".

En relació a l'adhesió a l'FMI o al BCE, ha remarcat que "no hi posem mala cara" però ha insistit que "nosaltres demanem mesures a curt termini" per "recuperar la confiança de la plaça financera i esclarir el que ha passat" i no pas "projectes que poden ser interessants però que poden tenir un procediment llarg".

stats