Política 29/07/2015

Andorra s'interessa per l'Agència Internacional d'Energies Renovables

El Govern aprova la signatura d'un nou conveni amb Espanya de seguretat i lluita contra la delinqüència

Ana
3 min
El ministre d’Afers Exteriors dels Emirats Àrabs Units, el xeic Abdullah Bin Zayed Al Nayhan, i el ministre d'Afers Exteriors d'Andorra, Gilbert Saboya, durant la visita oficial celebrada aquest dimarts./B.N

Andorra la VellaEl Govern va aprofitar la visita del ministre d’Afers Exteriors dels Emirats Àrabs Units, Abdullah Bin Zayed Al Nayhan, d'aquest dimarts, per tractar alguns temes d'actualitat, entre ells els referents a polítiques ambientals. El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha recordat que els Emirats Àrabs són un referent en aquest àmbit, i un dels exemples és l'Agència Internacional d'Energies Renovables, IRENA, ubicada a Abu Dhabi, i que compta actualment amb l'adhesió de més de 120 països.

Durant la visita, l'Executiu va mostrar la seva voluntat de desenvolupar projectes de cooperació en matèria d'energies renovables i van transmetre a les autoritats dels Emirats Àrabs el seu interès per ser membres d'IRENA. En aquest sentit, Saboya ha explicat que el que es pretén és "tenir un diàleg més fluid i aprendre de les experiències de l'organització". La ministra de Medi Ambient, Energia i Agricultura, Sílvia Calvó, també va participar en les reunions de treball per tal de subratllar la importància que el Govern vol donar a les polítiques ambientals.

La signatura del CDI i l'acord de protecció de les inversions entre Andorra i els Emirats Àrabs Units és la primera que es signa amb un país fora d'Europa i un referent en l'àmbit del comerç internacional. Això, segons el ministre d'Afers Exteriors, els dóna experiència per iniciar converses amb altres països d'aquestes característiques, com ara Qatar, qui ja ha manifestat el seu interès.

El Govern aprova la signatura d'un nou conveni amb Espanya de seguretat i lluita contra la delinqüència

El Consell de Ministres també ha aprovat aquest dimecres la signatura d'un conveni en matèria de seguretat i de lluita contra la delinqüència entre Andorra i Espanya. El text és semblant al ja signat amb França i, pel que fa al Principat farà que es beneficiï de l'ajuda del país veí en cas de situacions d'emergència importants. A més a més, els catorze articles del conveni preveuen col·laboracions en accions delictives i criminals de terrorisme, delictes contra la vida, delictes econòmics i blanqueig de diners o falsificació.

El conveni també inclou un annex, el Protocol de desenvolupament tècnic en matèria de cooperació policial. Aquesta part descriu l'ajuda mútua per part dels cossos de seguretat dels dos estats per al desenvolupament de programari informàtic, intervencions i manteniment de l'ordre i la seguretat, escortes de personalitats públiques, formació professional i rescat i salvament en cas de catàstrofes o situacions greus.

Segons han explicat des del Govern, el conveni substituirà el Protocol de cooperació entre el Ministeri de l’Interior d’Espanya i el Ministeri d’Interior del Principat d’Andorra del 1999 i el Protocol de cooperació entre la Policia i la Guàrdia Civil, que establien els procediments en aquests casos. Un cop signat el conveni -es preveu que es pugui fer a principis del mes de setembre a Madrid- haurà de ser aprovat al Consell General.

Es convoca el curs per exercir d'agent de patents

El proper mes d'octubre tindrà lloc el curs preparatori per a exercir d'agent de patents, concretament els dies 6, 7, 8 i 9, i l'examen d'aptitud serà el dia 10 de novembre. Així ho ha anunciat el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Tots aquells que estiguin interessats a participar han de disposar d'una titulació universitària oficial i reconeguda a Andorra o ser mandataris acreditats, tenir la nacionalitat andorrana o la residència permanent i efectiva al Principat, i no poden ser funcionaris o assalariats de qualsevol organisme oficial. Les sol·licitud s'hauran de presentar al Servei de Tràmits del Govern.

Aquesta convocatòria es fa després que el passat 15 de juliol el Consell de Ministres aprovés el Reglament d'execució de la Llei de Patents, que entre altres qüestions regula el règim jurídic dels agents patents i els requisits d'accés a la professió.

stats