Política 18/01/2019

Aparició de botigues al Pas que poden ser "focus" de contraban

El cap de Govern destaca que la llei per fixar els preus pot beneficiar, per tant, el poble encampadà

M. F.
3 min
El ministres de Finances, Jordi Cinca, conversa amb el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, moments abans de l'inici de la sessió de Consell General. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaDarrerament han sorgit al Pas de la Casa botigues que no només “rebenten preus” del tabac sinó que fins i tot poden arribar a ser “focus” de contraban, ja que estarien actuant com a magatzems de la mercaderia, sota l'aparença de botigues normals. Així ho ha exposat el cap de Govern, Toni Martí, durant el debat de les dues esmenes a la totalitat al projecte de llei de regulació de l'establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac presentades per Liberals d'Andorra i Unió Laurediana-Consellers independents de la Massana (UL-IM). Això, ha incidit el cap de Govern, crea inseguretat i deixa en “mala posició” als comerciants més petits del poble encampadà.

D'aquesta manera, Martí ha remarcat que l'aparició d'aquest tipus d'establiment s'ha donat malgrat l'important diferencial de preu que ara com ara hi ha al Pas de la Casa respecte de França. Aquesta situació, ha afegit, preocupa el teixit empresarial del Pas, que hauria valorat de manera satisfactòria la llei, segons ha remarcat el cap de Govern.

Liberals d'Andorra i Unió Laurediana-Consellers Independents de la Massana (UL-IM) consideren, però, que el projecte de llei de regulació de l'establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac és "intervencionista" i han posat en dubte que realment serveixi per lluitar contra el contraban. Des del Partit Socialdemòcrata se'ls ha donat suport, posant en dubte, també, que realment aquesta llei serveixi per frenar el diferencial amb França. Les dues esmenes, però, han estat rebutjades amb el vot contrari de Demòcrates per Andorra i la consellera independent Sílvia Bonet.

El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha lamentat que el Govern impulsa aquesta llei només per "acontentar certs lobbys" però que, en canvi, perjudica les marques més barates. D'aquesta manera, ha posat en dubte que sigui, realment, una proposta de l'executiu sinó d'una "part del sector de fabricants". Així, ha qüestionat l'interès general i la lluita a favor de la salut pública i també ha remarcat que “parlar només del contraban”, per referir-se a aquesta llei, és “desviar el tema”.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt i conseller d'UL-IM Josep Pintat ha qüestionat que aquest text sigui realment una bona eina per a la lluita contra el contraban i, a banda de manifestar que és una llei intervencionista que va en contra del que ja ha determinat la Unió Europea en casos similars (destacant que no es poden establir preus mínims), també ha remarcat que mostra la precipitació i improvisació del govern demòcrata. A més, ha alertat que no inclou els compromisos contrets en les negociacions per a un acord amb la Unió Europea. Defensa que el més lògic hagués estat augmentar les taxes.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha defensat que es tracta d'una llei que és positiva per al sector i tant ell com el cap de Govern han reiterat que és especialment positiva per als comerciants del Pas de la Casa. Quant a les acusacions que beneficia només un sector, Martí ho ha negat i ha incidit en què han estat necessaris dos anys i mig de negociació per aconseguir-la. Cinca s'ha mostrat sorprès perquè hi hagi hagut aquest rebuig frontal de la llei per part de la bancada de l'oposició i ha dit que no se l'esperava.

De la seva banda, des del PS Pere López ha destacat que aquesta llei perjudica els petits comerciants que es troben més lluny dels eixos comercials, ja que els treu competència, i ha lamentat que el Govern no vulgui fixar un preu per als pisos i, en canvi, sí per al tabac. A més, ha posat en dubte l'efectivitat d'establir un preu mínim si realment el que es vol combatre és el problema del contraban, ja que ha remarcat que el diferencial amb França continuarà sent molt gran, ja que els preus es marcaran en base al diferencial amb Espanya.

stats