Política 14/12/2018

Aportació de 158 milions d'euros per millorar la carretera amb França

Es destinen a la desviació de Tarascó i a la protecció d'allaus a l'Ospitalet

B. N.
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, saluda el prefecte d’Occitània, Etienne Guyot, en presència de l'ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero, i de la ministra d'Exteriors, Maria Ubach. / B. N. (ANA)

Andorra la VellaLa millora de la xarxa viària entre França i Andorra té un pressupost de 157,9 milions d'euros, dels quals 136 s'inverteixen en la desviació de Tarascó. Els 21 milions restants es destinen a la protecció d'allaus, dels quals Andorra n'aporta 10,5 per reforçar la seguretat amb la construcció d'una galeria per prevenir allaus a la zona de l'Hospitalet al corredor H2, el desviament de la carretera a l'alçada de Tarascó, a més d'àrees de cadenatge, altres xarxes i rastells para-allaus i barrera de vent.

El cap de Govern, Toni Martí, i el prefecte de la regió d'Occitània, Etienne Guyot, han copresidit la tercera reunió del comitè estratègic de l'acord francoandorrà relatiu a la millora de la viabilitat de les carreteres nacionals franceses 20, 320 i 22 entre Tarascó i la frontera francoandorrana. S'ha fet balanç del projecte Sapyra, associat a Poctefa, amb actuacions al corredor d'allaus de l'Ospitalet, l'anomenat H4. Aquests treballs, amb un cost de quatre milions d'euros, han estat cofinançats per Andorra amb un milió.

Martí i Guyot han coincidit en afirmar la dificultat i la complexitat dels treballs al corredor H2 que començaran l'any vinent i que es prolongaran fins el 2023. Els dos mandataris han reiterat la voluntat dels dos territoris de reforçar la cooperació i la col·laboració transfronterera en projectes comuns en l'àmbit, a banda de la comunicació viària, de l'educació, la transició econòmica i ecològica, i l'agricultura i s'exploraran vies per establir sinergies en l'àmbit del turisme. Martí ha explicat que es promouran els productes agrícoles de l'Arieja a Andorra i a l'inversa.

La delegació francesa s'ha reunit també amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sosteniblitat, Sílvia Calvó, amb la qual ha compartit dinàmiques de treball en matèria mediambiental i de transició energètica, coincidint amb l'alineació en l'impuls de la transformació de les polítiques energètiques que tenen Andorra i França.

stats