Política 31/05/2015

Aquest dilluns entra en vigor la Llei del pla de pensions dels funcionaris, amb la disconformitat dels sindicats

Aquest dimecres es reuneix la plataforma de sindicats de funcionaris per, entre altres coses, coordinar noves accions contra la Llei

J.d.
2 min
Funcionaris al Consell General / M.T.

Andorra la VellaLa Llei de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública entra en vigor aquest dilluns. La seva gestació ha marcat un dels punts de més tensió de la primera legislatura de Martí, amb polèmica per l'oposició dels sindicats de funcionaris i molt debat al respecte. La Llei modifica un model que el Govern qualifica d'insostenible per crear un fons de pensions dels funcionaris, amb aportació mixta entre els mateixos treballadors públics i el Govern que, en el millor dels casos, permetrà una pensió del 60% del darrer salari -davant del 70% actual.

El projecte de llei va provocar les primeres manifestacions de la història del Principat i es va debatre intensament entre els mateixos funcionaris i el Govern. De fet, algunes de les propostes d'esmenes al text proposades pels funcionaris van ser admeses per l'Executiu, com va insistir el ministre de Finances, Jordi Cinca, quan va comentar les sentències del Tribunal Constitucional sobre els recursos sindicals defensant que el text hauria d'haver estat remès de nou als cossos sindicals abans de ser aprovat, i que els va donar parcialment la raó.

No és l'únic procés judicial iniciat pels sindicats sobre la qüestió. Les crítiques dels funcionaris ataquen també la retroactivitat de la Llei i que s'hagi optat per un tipus de llei qualificada, que dificulta la seva derogació. Segons assegura el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, "ara comença una batalla legal", per a la qual cosa el dimecres la plataforma de sindicats de funcionaris ha convocat una reunió en la qual coordinaran accions de caràcter judicial.

D'altra banda, la secretaria d'Estat de Funció Pública va denegar totes -315- les demandes de prejubilació fetes prematurament pels funcionaris per evitar haver de sotmetre's a la nova Llei. L'Executiu va resoldre negativament les sol·licituds en considerar que no es complien els requisits fixats per la normativa. El reglament diu que la sol·licitud s'ha de fer com a mínim tres mesos abans que arribi l'edat de prejubilació, però els sindicats interpreten que, com que no hi ha un màxim fixat, es pot fer a anys vista. En aquest sentit, Ubach ha assegurat a l'ARA.ad que "estem preparant" més accions legals sobre la qüestió, ja que el Govern va respondre negativament als recursos presentats.

"Nosaltres estàvem disposats a col·laborar en el que fes falta, però mai de la vida arribar a aquest punt. No s'ha comptat amb nosaltres, s'ha fet un espoli als funcionaris amb una Llei que no ha estat consensuada ni acordada", ha afegit el representant dels treballadors públics.

stats