Armilles grogues 'sí', CDRs 'no'

El Govern ha utilitzat un protocol d'actuació diferent en les mobilitzacions de França i Catalunya

Les mobilitzacions a França dels  autodenominats 'armilles grogues', per protestar contra l'augment del carburant, i els conseqüents talls de carretera per accedir al Pas de la Casa han generat una resposta diferent per part del Govern respecte a les mobilitzacions i talls de carretera que s'han fet a Catalunya el darrer any. En el cas català des del primer moment que els CDRs van anunciar talls a diferents punts de Catalunya, i també en la carretera que connecta amb el Principat, el Govern es va posar en contacte de manera immediata amb les autoritats espanyoles i amb els cossos de seguretat operatius per tenir informació. En el cas francès, en canvi, aquests contactes encara no s'han produït, malgrat que les primeres protestes es van dur a terme ja fa dues setmanes.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, no ha volgut associar aquest canvi de comportament respecte als motius de les mobilitzacions (uns econòmics i els altres polítics) i ha pivotat l'argument al tomb de l'abast de les accions. “En el cas de França són unes accions que tenen un abast nacional dins de tot el territori francès”, mentre que les manifestacions a Catalunya, que el 8N del 2017 van afectar diverses vies del país veí, segons Cinca “comportaven una afectació molt concreta i s'anunciava de manera explícita que es tallaria la carretera amb Andorra”. Una situació que per Cinca justifica que el Govern emprengués mesures d'anticipació i es posés en contacte amb les autoritats espanyoles, fet que no s'ha produït ara.

Tot i això, reconeix que després de les primeres manifestacions a França aquestes han tingut una afectació directe a Andorra i concretament al Pas de la Casa, des del punt de vista de connexions viàries i també des d'un prisma econòmic i comercial, buidant-se el poble fronterer de turistes. Per aquest motiu, i en cas que les afectacions es mantinguin i siguin freqüents, “farem arribar la preocupació a les autoritats franceses i ens intentarem coordinar entre els cossos de seguretat, però de moment estem expectants”, ha conclòs.