Política 18/01/2015

Bartumeu fa una "pausa" com a conseller i Naudi serà el candidat d'SDP

"Ni em jubilo ni em retiro", assegura el fins ara líder del partit, que continuarà treballant per a SDP i serà el 14è a la llista nacional

J.d.
4 min
Jaume Bartumeu, a la roda de premsa de presentació de candidatures d'SDP / J.D.

Andorra la VellaVíctor Naudi, el president i nou candidat a cap de Govern de Socialdemocràcia i Progrés, ha reconegut aquest diumenge a la tarda, en la roda de premsa per presentar les candidatures a les eleccions generals del seu partit que "ens hagués agradat que el Jaume hagués encapçalat una vegada més el nostre projecte, però hem de respectar, abans que tot, la seva voluntat". Així doncs, qui va ser cap de Govern i ha ocupat diversos càrrecs institucionals des del 1990, com a ministre, conseller general, membre de la comissió legislativa encarregada del procés constituent i president del seu grup parlamentari, a banda dels seus càrrecs dins el Consell d'Europa, considera que ha de "marcar una pausa" en la seva presència al Consell General i, per tant, ha decidit ocupar la catorzena posició de la llista de la circumscripció nacional d'SDP.

La decisió obeeix a la "petició personal" de Bartumeu a la directiva del partit, que reconeix que "la figura del Jaume és el perfil que ens anava bé" pel seu coneixement de la situació del partit i les seves capacitats, ha explicat Naudi. El nou candidat, ha insistit que "el millor candidat era el Jaume", en ser preguntat pel que pot arribar a suposar com a cost electoral la decisió, i a més ha recordat que "és la primera vegada que ens presentem", tot i que ha assegurat que es confia molt en el projecte. Bartumeu, de la seva banda ha insistit que la pausa és en relació a la seva presència al Consell General "i punt", en cap cas abandona la política. De fet, la referència habitual de les seves declaracions ha estat aquest diumenge per a l'expresident de la República Francesa François Miterrand, que va arribar al càrrec amb 64 anys i va abandonar la presidència, i el coprincipat, amb 78.

"Amb 60 anys ningú està amortitzat políticament" ha afirmat Bartumeu, en ser preguntat per si encapçalarà el projecte el 2019, data de les següents eleccions generals, si no hi hagués un avançament. El fins ara conseller general ha aprofitat l'oportunitat per recordar que el projecte d'SDP "va lluny", tot i que no pensa, assegura, "en una direcció en particular". "Ni em jubilo ni em retiro", ha manifestat, "em sap greu donar un disgust als que així ho voldrien". A més, ha revelat que aquesta primavera es pensa postular a mantenir-se a la direcció del moviment polític i ha confirmat que assessorarà al seu partit en aquestes eleccions, perquè "és una força nova amb un bon equip" que pot arribar al Consell General "amb independència de qui ho encapçali". "El poder desgasta? Sí, però l'oposició encara més", ha reconegut. La pregunta li ha donat el peu per, a més, denunciar el fet que "hi ha polítics i hi ha llegidors, estem gastant moltes hores i energies i hi ha gent que se les estalvia", en referència als consellers generals que cobraven el mateix que ell per la seva funció però que no fan la seva feina i que han reduït considerablement la qualitat política del parlament andorrà, segons diu.

Qui encapçalarà les llistes serà, doncs, el president d'SDP, Víctor Naudi, exconseller general, exconseller de Comú d'Escaldes-Engordany, número 2 de la llista del PS que va guanyar les eleccions i exministre de l'Interior. Naudi anirà seguit per l'exconsellera general i exministra de Salut, Sílvia Bonet, i pel cap de la campanya electoral, Joan Marc Miralles. A continuació Sandra Cano, Olga Reyes, Martí Bayona, Marian Sanchiz, Artur Arcalís, Victòria Broton, Jordi Torres Ruiz, un membre massanenc que no ha signat encara la candidatura, Cristian Lamouroux, Daniel Pérez i Jaume Bartumeu.

L'objectiu d'aquest equip serà aconseguir "mantenir l'estat del benestar, garantint l'equilibri i avançant en l'acostament cap a Europa", un projecte en el qual Naudi ha assegurat creure'n molt. Aspiren, segons ells, a fer bascular cap a posicions progressistes les forces del Consell General, tot i que donen ja per fet que no seran els que hagin de formar els pactes, sinó qui tingui la majoria. Sobre la base progressista, insisteixen que no descarten acords amb ningú, perquè el seu espectre és ampli, però posen com a condició 'sine qua non' la defensa de l'acostament amb la UE, fet que impossibilita cap pacte amb els liberals. Malgrat això, creuen que la presència liberal en les eleccions els afavoriria per "evitar la majoria absoluta" i que "és bo" que hi hagi moltes candidatures, tot i que, com ha explicat Bartumeu, està condicionat a les llistes que finalment s'acabin presentant aquest dijous.

Candidatures "de rellançament"

Pel que fa a les llistes territorials SDP ha hagut de fer front a "la decisió políticament difícil d'explicar", ha lamentat Bartumeu, de Miquel Alís, que ha manifestat el seu suport als liberals i que els ha obligat a "replantejar" Encamp. La cap de la llista territorial a la parròquia serà una dona, però no han confirmat els noms dels elegits.

A la resta de parròquies, hi ha algun nom conegut, però principalment s'ha buscat candidatures "de rellançament" de la política, lluny de les famílies habituals, molts primerencs en el món polític, perquè, com ha explicat Bartumeu, "sortosament el vot de tots -incloent-hi assimilats i naturalitzats- pesa igual". A Ordino, com ja havia confirmat el mateix candidat, Felip Gallardo serà el número 1, seguit de Joan Abella. A Andorra la Vella la llista estarà formada per Delfí Roca i Àngel Dalmau, a Sant Julià de Lòria per Jordi Lorente i Josep Lluís Donsión. I a Escaldes-Engordany per Alba Alvarez i Nazih Raad.

stats