Política 13/01/2021

Benazet, sobre l'arribada de les vacunes: “No puc dir cap data”

Des de l'executiu esperen que se solucioni aviat el “problema administratiu” que reté els remeis a Madrid

ARA Andorra
2 min
Fàrmacs, autotests i mesures de protecció del segle XXI

Andorra la VellaLes vacunes provinents de la farmacèutica nord-americana Pfizer, les primeres que s'han d'administrar al Principat, segueixen emmagatzemades a Madrid, sense data d'arribada a Andorra. Des del Govern insisteixen que és un problema “administratiu” de la mateixa farmacèutica i que no té res a veure ni amb Andorra ni amb Espanya. “Ens han dit que són aspectes interns de Pfizer. No puc donar més detalls. Avui [aquest dimecres] Pfizer Madrid tenia una conferència per aclarir aquest problema. No serà en poques hores, però esperem que no siguin gaires dies. No puc dir cap data”, ha explicat aquest dimecres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Sense entrar en detalls pel retard, Benazet ha explicat que “s'han perllongat els tràmits per un requeriment de la central nord-americana de Pfizer. Estem pendents d'una resposta, que esperem que no es demori gaire”. En qualsevol cas, el ministre ha afegit que aquest retard no hauria de perjudicar l'objectiu que s'ha fixat el Govern i que és el de tenir vacunada el 60% de la població abans de l'estiu.

El Govern no ha volgut avançar quan començarà la vacunació al Principat, que dependrà de l'arribada de les vacunes de Pfizer provinents d'Espanya. "No hi ha una calendari" sobre la periodicitat d'arribada de les vacunes, però "hi ha el compromís que rebrem 30.000 dosis de Pfizer" d'Espanya, que podrien ser ampliables, segons el contracte, ha indicat el ministre. Per tant, en una primera fase, es rebran primer aquestes i en una segona fase es rebran les vacunes de Moderna de França.

A banda, Andorra també forma part del projecte Covax, que durant el primer trimestre de l'any proporcionarà dosis per vacunar a 26.000 persones. En aquest sentit, el ministre ha emfasitzat que des del Govern s'ha fen fet tots els moviments per garantir l'accés als ciutadans a les vacunes i per aquest motiu, es va seguir l'estratègia d'aconseguir vacunes de la UE provinents d'Espanya i França i també de l'OMS amb el projecte Covax. S'han buscat estratègies amb les farmacèutiques perquè "no hi hagués una ruptura d'estoc" i poguessin arribar de forma equilibrada a tots els països, ha comentat Benazet.

En qualsevol cas, un cop arribin, s'iniciarà una campanya de vacunació separada en quatre fases. Així, per les vacunes de Pfizer i Moderna es disposarà de 10 equips formats per tres persones (ampliable fins a 15 equips) que podran vacunar cada un entre 30 i 40 persones diàries. Un cop arribin altres vacunes com la d'Oxford, més senzilles d'aplicar, s'està plantejant habilitar un 'stop lab' de vacunació, ha reconegut el ministre.

stats