Política 20/03/2017

Bona predisposició a assolir un consens per les transferències i competències

Els cònsols celebren que els grups parlamentaris tinguin predisposició d'arribar al consens en la primera reunió tripartida entre el Govern, els comuns i les forces polítiques. DA es mostra obert a modificacions si així s'assoleix el consens

Ana
4 min
La reunió sobre l'acord de transferències i competències al Consell General / C.G. (ANA)

Andorra la VellaLa reunió a tres bandes entre el Govern, els grups parlamentaris i els cònsols s'ha desenvolupat sota una "bona sintonia", ha destacat el president del grup liberal, Josep Pintat, que ha explicat que en aquesta primera trobada s'ha analitzat de manera global el document que ha de permetre canviar les lleis de transferències i competències, tot i que també s'han comentat algunes "diferències". De fet, s'ha emplaçat totes les parts a una nova reunió d'aquí a quinze dies "per treballar el text amb més profunditat", ha explicat el cònsol major de Canillo, Josep Mandió.

El mandatari canillenc, que ha actuat com a portaveu dels cònsols, ha destacat "la bona predisposició dels grups parlamentaris a treballar el text" que ha de marcar el camí a les modificacions de les lleis qualificades de transferències i competències. Així ho ha assegurat en acabar la reunió tripartida (Govern, cònsols i grups parlamentaris) que ha tingut lloc al Consell General aquest dilluns al matí. Ha durat prop de dues hores i mitja i és la primera d'un conjunt de trobades per intentar trobar el consens. Ara s'ha emplaçat les tres parts a d'aquí a quinze dies "per treballar el text amb més profunditat".

Els cònsols exposen les seves reserves

I és que, segons ha assegurat Mandicó, la reunió d'aquest dilluns ha servit per parlar de les línies genèriques i "no s'ha debatut punt per punt". "S'ha fet una valoració global del document", ha afegit el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, "amb caire positiu" i "bona sintonia", tot i que també "s'han comentat els punts on hi ha diferències", ha insistit.

De fet, el president suplent del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, ha explicat que el text està consensuat al 95% però que queden alguns serrells, ja que cada parròquia té alguna especificitat que voldria que quedés més remarcada en els criteris de repartiment de les transferències.

Entre aquestes, hi ha aspectes com que el Consell General tingui la darrera paraula a l'hora de decidir si el Govern es pot quedar amb un terreny comunal. D'altres punts són que es tinguin en compte a l'hora de definir les transferències el manteniment de les carreteres secundàries, en el cas de Sant Julià, o la capitalitat d'Andorra la Vella.

Així mateix, des de liberals també han demanat que les minories comunals puguin assistir a aquestes reunions, petició que ha estat denegada. També han insistit que per poder treballar cal un text redactat sobre els canvis que es faran a la llei de competències i transferències. Per ara, ha assegurat el polític liberal, només hi ha redactat l'article 4 de la Llei de competències.

Pel que fa a la manera d'entrar els nous textos legals (si com a projecte de llei del Govern o amb el consens de totes les parts), Mandicó considera que, tenint en compte "el seu calat", "el millor que podria passar" és que s'arribés a un acord entre les tres parts.

Els costos de cada competència s'han xifrat, segons Aleix

En aquest sentit, el president suplent del grup mixt, Víctor Naudi, ha manifestat que veient "l'àmplia majoria" dels comuns que estan "satisfets" amb el document final, s'arribarà a un acord. No obstant això, ha insistit que el plantejament inicial "és erroni" perquè el que es fa és "respondre a les necessitats del moment" i no a la voluntat que "perduri en el temps". Des de Socialdemocràcia i Progrés aposten perquè duri més enllà de dos mandats, que és com s'estaria plantejant en l'actualitat, al seu parer. Naudi ha insistit que caldria fer "una revisió en profunditat" de les competències i a partir d'aquí definir les transferències a cada comú, "i no a la inversa". Per tot plegat, "es deixa passar una gran oportunitat institucional de millorar el futur", ha lamentat.

En canvi, Miquel Aleix ha assegurat que durant el treball fet entre el Govern i els comuns s'ha xifrat amb percentatges i més o menys amb costos cadascuna de les competències en funció de qui les executa. Així, "si a nivell social, per exemple, una de les competències passa dels comuns al Govern, se sap exactament quant costa", de manera que "qui assumeix la competència té la transferència corresponent".

DA, obert a acceptar modificacions en pro del consens

Aleix també ha assegurat que aquest dilluns s'ha demostrat que calia modificar les competències i les transferències i que "hi ha interès per part de totes les parts d'intentar arribar a una solució". Així, ara s'haurà de fixar una metodologia de treball "per intentar posar-nos el màxim d'acord i consensuar el text amb el màxim de possibilitats, i si pot ser per unanimitat millor". En aquest sentit, DA estaria d'acord en fer algunes modificacions per trobar "solucions equilibrades" que facin que el text tingui el màxim de consens i tant el Govern com els comuns s'hi senten còmodes.

Alguns criteris "són opinables", segons el PS

Qui més prudent s'ha mostrat a l'hora d'augurar un consens és el president del grup mixt i conseller socialdemòcrata Pere López, que ha declinat valorar la proposta del Govern i els comuns fins que el seu partit no celebri, la setmana vinent, un comitè directiu amb presència de les minories comunals per analitzar la qüestió i fixar una línia concreta de participació en la taula de treball, així com les propostes que defensaran en les properes trobades. Així, considera precipitat preveure si hi haurà un consens entre les quatre forces polítiques, tot i que "no dic ni que sí ni que no".

López només ha avançat que la ponderació dels criteris "poden ser en algun cas opinables" i que defensaran el que ja van acordar en el congrés del PS, com ara que hi ha algun servei, com ara les escoles bressol o les polítiques de joventut, que serien més eficients si fossin competència del Govern. Pere López també considera que, tot i que es diu que l'acord està molt tancat, els elements de discrepància que han exposat alguns cònsols "són qüestions al nostre entendre molt significatives".

Finalment, el Govern, a través d'un comunicat, també ha valorat molt positivament la bona sintonia de la reunió i el fet que tots els grups estiguin disposats a treballar per assolir un consens "entorn d’un tema de cabdal importància".

La propera reunió serà el 3 d'abril i, segons ha exposat Miquel Aleix, la previsió és que el projecte de llei pugui entrar a tràmit parlamentari durant la tardor per tal que pugui ser aprovat abans de finals d'any.

stats