Política 06/11/2018

Bonell demana als consellers que tinguin voluntat d'habilitar el mes de gener per aprovar lleis

La subsíndica general apunta que el treball parlamentari s'ha de dur a terme fins que el cap de Govern dissolgui la cambra

M. M.
2 min
La subsíndica, Mònica Bonell, durant la roda de premsa posterior a la junta de presidents. / M. M.

Andorra la VellaLa subsíndica general, Mònica Bonell, ha recordat als consellers que si ells així ho decideixen res impedeix poder treballar fora del període de sessions per tirar endavant la munió de lleis que estan a tràmit parlamentari a falta de cinc mesos per les eleccions. “La lògica em diu que hem de treballar fins que el cap de Govern dissolgui la cambra i no ho farà, segons les dates que va anunciar, abans de febrer”, ha exposat.

D'aquesta manera, Bonell ha obert la porta a què durant el gener i potser algunes setmanes de febrer, que són mesos fora del període de sessions i de vacances parlamentàries, les comissions puguin treballar per donar llum verda als projectes de llei a tràmit. “No té molta raó de ser que si la legislatura continua fins al febrer, tot i ser un període fora de sessions, només treballi la comissió de Finances per aprovar el pressupost... tots els consellers han de fer aquest reflexió”, ha demanat.

Tot i aquestes paraules, Bonell també ha reconegut que fins a dia d'avui aquest fet no s'ha donat mai en cap de les anteriors legislatures. Malgrat que algunes vegades el grup de la majoria ha tingut voluntat d'habilitar dies per treballar en comissió, la decisió no ha comptat mai amb el vistiplau de totes les forces i finalment s'ha declinat la possibilitat. La subsíndica general, però, ha recordat que si ara el grup majoritari pren la decisió per majoria es podrien habilitar dies.

Pel que fa al període d'aquests dos mesos que encara queden hàbils, Sindicatura ha previst sessió ordinària del consell general per als propers 22 i 29 de novembre i pel 20 de desembre. Entremig, al 13 de desembre, hi haurà una sessió de preguntes i control a l'executiu i el 21 es celebrarà la sessió tradicional de Sant Tomàs.

Quan a les pròrrogues per a la revisió dels textos, Bonell ha apuntat que només s'atorguen quan les comissions tenen treball en mà. En canvi, quan aquestes es lliuren i validen un text la Sindicatura intenta no donar més pròrrogues i que el text entri a debat de la comissió. Actualment hi ha prop d'una vintena de lleis a tràmit.

stats