Política 27/07/2018

Bonet entra una proposició de llei per dotar de "les màximes competències" els professionals sanitaris

Ha pogut tramitar el text gràcies al suport de Montaner i Majoral i es mostra optimista que es pugui aprovar aquesta legislatura

M. F.
2 min
La consellera independent Sílvia Bonet durant la roda de premsa que ha ofert aquest divendres al migdia. / M. F.

Andorra la VellaLa consellera independent Sílvia Bonet ha presentat la proposició de llei de regulació de les professions de la salut, un pas que ha pogut donar gràcies a la signatura dels consellers d’Unió Laurediana-Consellers Independents de la Massana Carine Montaner i Josep Majoral. La voluntat d’aquest text, tal com ha comentat Bonet, és “dotar” a aquests professionals sanitaris de “les màximes competències”. La consellera ha destacat que, d’aquesta manera, hi haurà un major treball en equip i també un estalvi econòmic, ja que es podrien reduir els procediments. Un exemple: si un infermer té competència per fer una cura d'una ferida ja no caldrà que el pacient vagi al metge per tenir la recepta abans de poder anar al professional de la infermeria per rebre l'atenció.

Bonet ha destacat que ha pres aquesta decisió d’entrar aquest text legislatiu després que des dels diferents col·lectius s’hagi treballat des de fa molt de temps per enllestir aquest redactat i perquè ja feia anys que els diferents ministres l’han tingut “sobre la taula” i no ha acabat de veure mai la llum. De fet, ha recordat que quan ella va ser ministra de Salut ja era una qüestió que es va plantejar i ara, que sembla que des del Govern es vol donar un impuls a la reforma sanitària, creu que és una llei necessària.

També ha entrat el text ara, ha explicat, i no al setembre perquè aquest mes pugui ser aprofitat tant pels consellers com pel Govern per avançar la feina al voltant d’aquesta proposició. De fet, aquest mateix matí s’ha reunit amb el cap de Govern, Toni Martí, per demanar que hi hagi “celeritat” en el criteri que l’executiu ha d’emetre sobre aquesta llei.

De moment, només quatre professions estan annexades en aquesta proposició: logopedes, fisioterapeutes, podòlegs i infermers, gairebé la meitat del total, ja que consten nou col·lectius sanitaris al país. Bonet ha puntualitzat, però, que via esmenes es poden fer les modificacions que es vulguin i ha subratllat que si s’hagués esperat al setembre els terminis s’haguessin allargat més. Per tant, espera que la resta de col·lectius sanitaris es puguin incorporar en aquest treball en comissió.

La consellera ha destacat que amb aquest text el que es pretén és “treure-li el suc” als diferents professionals sanitaris i que quedin clares les responsabilitats i funcions que té cadascun, i ha destacat també que obre la porta a la creació del consell nacional de professionals de la salut que ha de vetllar per la regulació i per dirimir conflictes.

A l'últim, i qüestionada sobre si aquest text pot veure la llum tenint en compte el volum de lleis que resten pendents d'aprovació, Bonet s'ha mostrat optimista i, de fet, ha incidit en el fet que es pot fer feina durant l'agost i que, a més, no es tracta d'un text molt llarg.

stats