Política 06/12/2017

Borda Sabaté i Casa Auvinyà reben les primeres subvencions al vi de qualitat

L'edifici del Quart de la Massana es condicionarà per acollir una residència d'artistes

Ana
3 min
Unes vinyes andorranes. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl consell de ministres ha atorgat, per primera vegada, els ajuts al foment de la producció de vi de qualitat controlada a Andorra. Els cellers que han rebut les subvencions són Borda Sabaté i Casa Auvinyà, amb 4.000 euros cadascun. L’objectiu de les subvencions és potenciar la diversificació de les activitats de les explotacions agràries i, alhora, aplicar el règim de qualitat existent a nous productes.

Les subvencions es destinen a les explotacions que obtenen productes de qualitat controlada per ajudar a compensar l’increment de costos que suposa les exigències d'aquests processos. Amb els ajuts, es fomenta el reconeixement de qualitat controlada del vi, que té per objectiu oferir una garantia al consumidor que els vins compleixen amb els requisits establerts i, alhora, afavorir la visibilitat en el mercat nacional i internacional d’un producte agrari andorrà d’alt valor afegit.

El Govern també ha adjudicat el condicionament de l'edifici del Quart de la Massana com a residència d’artistes. El ministeri de Cultura està treballant en impulsar un programa d’intercanvi d’artistes, obert a totes les disciplines creatives, amb diferents entitats d’arreu que disposin de programes de residència i d'intercanvi similars. Un cop tancats els acords, es posarà en coneixement de tots els col·lectius interessats la primera convocatòria d’intercanvi. Sense deixar l'àmbit cultural, l'executiu ha adjudicat els treballs de restauració dels emissors i altres aparells de Ràdio Andorra i l’atorgament de tres ajuts per a la conservació i restauració del patrimoni cultural: una intervenció urgent de restauració a Cal Ribot, a Escaldes-Engordany; la restauració de diversos béns mobles de casa Gastó, a Ransol, i l’excavació arqueològica de l’orri d’Emportona, a Encamp.

En el paquet d'ajudicacions també hi ha els treballs de construcció del camí ral entre el poble d’Ansalonga i el poble de la Cortinada, que forma part del Pla d’infraestructures verdes de l’Estratègia nacional del paisatge. El camí connecta la vall central d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany amb el parc natural de Sorteny.

Accions cíviques

D'altra banda, el consell de ministres ha aprovat les subvencions a les entitats cíviques que duen a terme programes o actuacions d’àmbit social al Principat. En total, s’han atorgat 56.938,47 euros a vuit associacions: la Federació de gent gran del Principat d’Andorra (5.447,81 euros), l’Associació de dones d’Andorra (13.057,50 euros), l’Associació Marc G.G. (3.825 euros), l’Associació Hi Arribarem (4.741,87 euros), ICAP Teràpia (6.052,80 euros), Amida (1.940,96 euros), Autea (5.250 euros) i Stop Violències (16.622,53 euros).

Les subvencions tenen com a objectiu fomentar la cooperació entre les entitats socials i l’administració pública per tal d’aconseguir una societat més justa, democràtica i responsable, per tant, s’atorguen ajudes a les entitats o associacions que desenvolupen programes o actuacions de promoció social.

Eleccions a la Cambra de Comerç

El ministre portaveu, Jordi Cinca, també ha anunciat aquest dimecres que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) celebrarà eleccions el 4 d’abril del 2018. El mandat dels membres del ple de la Cambra és de sis anys, però cada tres anys se'n renova la meitat. En les properes eleccions s’elegeixen tretze membres, dels quals quatre corresponen al sector indústria, cinc, al sector comerç, dos als serveis turístics, i dos a altres serveis. Per fer efectiva la convocatòria de les eleccions s’ha constituït la Junta Electoral, que ha de garantir l’objectivitat i la transparència en el procés electoral. La junta està presidida per la secretària d’Estat de Comerç i Competitivitat, Neus Soriano, amb Sònia Llorens com a suplent, i compta amb un encarregat del Registre de Comerç, un inspector de comerç, un membre del gabinet jurídic, i dos vocals nomenats per la CCIS, a més dels suplents.

stats