Política 26/02/2015

Les pensions, objecte de crítiques al debat escaldenc

PS, SDP i Ld’A, carreguen contra DA en un debat de tres contra un

M.b.
2 min
Un moment del debat d'Escaldes-Engordany a RTVA./RTVA

Andorra la VellaEscaldes-Engordany ha estat aquest vespre la parròquia protagonista del sisè debat televisiu a RTVA. Els quatre candidats, que ja s’han enfrontat aquest matí al debat de RNA, han començat intentant vendre el seu projecte als electors, un missatge, que llevat del candidat demòcrata, Miquel Aleix, ha estat combinat entre lectures i mirades a càmera per part del liberal Jordi Rubia, la candidata de la coalició Junts, Susanna Vela, i la candidata per SDP, Alba Àlvarez, la més jove en aquestes eleccions -22 anys-.

Com ve sent habitual, el debat ha estat de tres contra un, és a dir, la resta de formacions contra Demòcrates per Andorra, per criticar el treball que han estat fent durant els darrers quatre anys. Per aquest motiu, en els tres blocs en els quals es divideix el debat, Aleix esgotava el temps per poder replicar les acusacions.

El segon bloc, el dedicat a les polítiques socials ha estat el que més debat ha suscitat amb temes com la CASS, el sistema de pensions o la Llei de la funció pública. Vela, Rubia i Àlvarez, han coincidit en criticar la modificació de la Llei de la CASS que entrarà en vigor el proper 1 de març, cosa que Aleix ha defensat assegurant que “aquesta reforma l’hem fet per assegurar la sostenibilitat de la CASS i poder garantir les pensions durant molt de temps”.

En aquest sentit, qui menys semblava conèixer la modificació de la Llei de la CASS és el candidat de Liberals per Andorra, que ha acusat Aleix de no incloure al seu programa electoral la desviació del 2% de la cotització a la branca de la jubilació. Òbviament, el demòcrata s’ha defensat argumentant que “es tracta d’una llei que ja està aprovada i no es pot incloure al programa”.

El darrer bloc, el dedicat a parlar exclusivament de la parròquia d’Escaldes, ha estat acaparat per temes com la Llei de la funció pública o l’espai de la Vall del Madriu. Tanmateix, un dels temes centrals ha estat la modificació de la Llei de transferències i competències, un dels pocs punts -o l’únic-, en què els quatre candidats han coincidit. Tots consideren necessària aquesta modificació, encara que les candidates de les dues formacions progressistes i el liberal han aprofitat per retreure a Aleix que no hagin actuat abans en aquest sentit.

En aquest darrer bloc, i esperant-se fins l’últim moment, per no donar possibilitat a rèplica, el liberal Jordi Rubia, ha intentat atacar Aleix qüestionant el contracte de l'aparcament del Falgueró, "que és de la seva propietat i m'han dit que s'ha fet un contracte només per cinc anys". El candidat demòcrata, tot i no disposar de temps, no ha pogut quedar callat i ha explicat que es tracta d'un període durant el qual es construeix l'aparcament vertical en el terreny que es va haver de cedir per construir, això sí, recordant-li a Rubia “això és un tema privat”.

stats