Política 06/11/2019

Reemborsament del 100% de les despeses sanitàries per un ictus

El Consell General admet a tràmit parlamentari la proposta del Govern per adherir-se al conveni marc de l'OMS, que podria provocar l'eliminació de la publicitat del tabac

M. P. / A. S.
2 min
L'edifici de la CASS. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl consell de ministres ha aprovat aquest dimecres la incorporació de l'ictus o accident cerebrovascular com una de les patologies que tenen dret a un reemborsament de les prestacions de fins al 100%. Així ho ha comunicat el ministre portaveu, Eric Jover, qui també ha informat que el consell d'administració de la CASS ha emès un informe favorable en aquest sentit i també ha estat un fet valorat positivament per la Comissió Cartera de Serveis (CCS).

Aquesta mesura s'aplica en la fase inicial del tractament, mentre dura l'hospitalització, moment en què les actuacions mèdiques ajuden a millorar les seqüeles i situacions de dependència associades a la malaltia. La incorporació de l'ictus suposarà la divuitena patologia que la CASS reemborsa completament, sumant-se així a altres malalties de llarga durada com ara el càncer, les hepatitis cròniques, la tuberculosi, el VIH o l'esclerosi.

Jover també ha posat en relleu que durant el 2018 es van detectar fins a 145 casos d'ictus. La patologia apareix quan un vas sanguini que duu sang al cervell es trenca o queda taponat. Quan això passa, la sang no arriba a una determinada zona del cervell, de manera que les cèl·lules nervioses afectades no reben oxigen i moren.

Control del tabac

El Butlletí del Consell General ha publicat aquest dimecres l'admissió a tràmit de la proposta d'aprovació de l'adhesió al conveni marc de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabac. En aquest sentit, Jover ha indicat que el conveni inclou diferents elements que es desenvolupen a través d'una sèrie de protocols que tenen a veure amb "com es pot fer la comercialització del tabac dins del país" però, sobretot, està associat "a elements com poden ser la publicitat dels productes i elements associats al seu propi consum".

Així, en resposta a una pregunta adreçada a la possible eliminació de la publicitat que es fa del tabac, el ministre portaveu ha reconegut que "ara el que s'ha de veure és com es desenvolupa [aquest conveni] a la pràctica", però "és evident que té les seves conseqüències". Tot i això, el que està clar per a l'executiu és que aquest fet "demostra el compromís del Govern per disminuir el consum del tabac".

Ara, la proposta ha de seguir el tràmit parlamentari i els diferents protocols serien accions que s'haurien de prendre 'a posteriori'.

Metge d'esquí

Per finalitzar, el ministre portaveu també ha anunciat l'habilitació de dos decrets per exercir la professió de metge o metgessa durant la temporada d'hivern 2019-2020 en l'àmbit dels centres mèdics d'atenció a les pistes d'esquí del país. Amb aquests decrets l'executiu vol donar resposta a les necessitats sectorials laborals dels camps de neu per aquesta temporada.

Els centres mèdics d'atenció a les pistes són els responsables de proporcionar l'atenció sanitària immediata als usuaris de les pistes que així ho requereixin, tant per haver patit un accident com per altres problemes urgents de salut.

stats