Política 01/12/2017

Canvis al reglament per endurir les incompatibilitats i el control als consellers

El Consell General planteja que els polítics hagin de presentar una declaració d'activitats i béns patrimonials davant de notari, al parlament o fins i tot a la ciutadania

C.g.
3 min
El síndic i la subsíndica general, Vicenç Mateu i Mònica Bonell, durant la roda de premsa posterior a la junta de presidents. / C.G.

Andorra la VellaEl síndic general, Vicenç Mateu, ha entregat aquest divendres al matí als presidents dels grups parlamentaris un esborrany per reformar el reglament del Consell General, el qual té "24 anys i mai s'ha tocat", a excepció d'algunes suplències afegides a articles, ha recordat el propi síndic. En línies generals, aquest primer esborrany, que cerca "no començar la discussió des de zero", incorpora dins del text les suplències, endreça el reglament i afronta temes polèmics que han anat sorgint les darreres legislatures. Temes com la necessitat d'abordar les incompatibilitats dels consellers entre la política i la seva ocupació laboral o l'enduriment del control dels béns, tant pel que fa als grups parlamentaris com de cada conseller, a nivell personal.

En relació al control als consellers, la fórmula concreta de com es farà encara no s'ha definit i serà un dels grans debats entre els grups, ha avançat Mateu. Una opció seria que presentessin una declaració d'activitats i béns patrimonials davant de notari, una altra al Consell General i fins i tot una part que fos pública. Mateu és partidari que els polítics facin una declaració un cop entrin, però també en acabar la legislatura. I pel que fa a la regulació de les incompatibilitats amb la vida privada, el síndic ha recordat que és una demanda de la pròpia societat i també dels organismes internacionals, però que a la vegada s'ha de tenir en compte, a l'hora d'endurir-les, les reduïdes dimensions d'Andorra i les seves particularitats.

D'altra banda, i pel que fa al major control als grups, també està sobre la taula la possibilitat que la Sindicatura pugui demanar els seus comptes "en qualsevol moment", de manera que hauran de tenir la comptabilitat al dia.

D'altres temes que han anat sorgint els darrers anys i que també es modificaran en el reglament del Consell General és el reforç del control de com es financen els grups parlamentaris; la possibilitat de reduir els períodes d'entre sessions; la regulació de les preguntes parlamentàries; la regulació de les comissions especials; una millor definició del secret i la confidencialitat dels consellers generals; la necessitat d'elaborar un codi de conducta dels consellers per regular les situacions de conflicte d'interessos (un tema "d'actualitat aquesta legislatura", ha reconegut Mateu, i relacionat amb el control de béns i activitats); i qüestions tècniques com quan es pot transaccionar una esmena, la possibilitat del vot telemàtic en casos de baixa maternal o malaltia, o que una iniciativa legislativa popular entrada a la Sindicatura no caduqui un cop es dissolgui el Consell. Tot plegat, "qüestions que s'han plantejat els darrers anys i que no tenen una resposta clara al reglament".

El contingut d'aquest esborrany també recull el treball previ que ja van fer Demòcrates per Andorra i el Partit Socialdemòcrata la passada legislatura, ha informat Mateu. El procés a partir d'ara dependrà també de si s'arriba a un consens per entrar-ho de manera conjunta com a proposició de llei, o només amb una part dels grups parlamentaris. Mateu no ha volgut entrar en dates perquè el treball és feixuc, tot i que ha expressat la voluntat que el reglament es pugui aprovar abans que acabi la legislatura.

La idea, a l'hora de treballar sobre el reglament, és fer un treball polític previ abans d'entrar a la Sindicatura la proposició de llei, com el que es va fer amb la modificació de les competències i transferències. Si s'arriba a un acord es podria eliminar l'opció de presentar esmenes i d'haver de fer una comissió, "per anar directe al ple". Si no, se seguirà el procés habitual però llavors s'allargarà possiblement més enllà d'aquesta legislatura, ha avisat Mateu.

El debat a la totalitat del pressupost, l'11 de gener

També durant la junta de presidents celebrada aquest divendres al matí s'ha acordat que el debat del marc pressupostari al Consell General serà el 20 de desembre, mentre que el de la totalitat al pressupost pel 2018 serà l'11 de gener, tal com ha informat la subsíndica, Mònica Bonell.

A més, Bonell ha informat que s'ha fet balanç de la sessió de tardor de l'OSCE-PA celebrada a Andorra aquest octubre. Del pressupost de 250.000 euros ha quedat un romanent de 47.000 euros.

Finalment, s'ha donat per tancada la problemàtica sobre la liquidació dels comptes dels consellers de Socialdemocràcia i Progrés, després que el conseller Víctor Naudi liquidés dues partides "que no haurien estat degudament justificades" de 300 i 500 euros.

stats