Publicitat
Publicitat

Els Cierco exigiran danys i perjudicis a l'Estat per "l'expropiació injustificada" de BPA

De moment procediran a instar "una reclamació en responsabilitat administrativa al Govern" i no descarten emprendre més accions legals

La família Cierco, propietària del 75% de les accions de Banca Privada d'Andorra (BPA), iniciarà en breu "accions legals encaminades a reclamar a l'Estat els danys i perjudicis econòmics -que encara en procés de valoració- que li està causant l'expropiació indiscriminada i unilateral de l'entitat". Així ho han donat a conèixer aquest dijous els germans Cierco en un comunicat de premsa.

En la nota asseguren que les darreres accions de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) "confirmen l'apropiació injustificada dels actius de l'entitat bancària, suposant això quantiosos danys per als accionistes de la societat". A banda, remarquen que "la reclamació econòmica que s'instarà no treu que hi pugui haver altres accions administratives i judicials".

El comunicat fa referència a la nota de premsa enviada aquest dimecres per l'AREB, on el seu Consell d'Administració feia públic que el passat divendres 17 de juliol havia constituït una entitat bancària a la qual "es transferiran els actius i passius lícits de Banca Privada d'Andorra segons el que estableix l'article 17 de la Llei 8/2015, de 2 d'abril, de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries, amb la denominació Vall Banc". Aquesta informació, de fet, va aparèixer també en una edició especial del BOPA publicada aquest mateix dimecres.

Els Cierco denuncien "l'espoliació sense justificar dels actius de BPA"

Amb la constitució d'aquesta entitat, mantenen els Cierco, "es confirma l'espoliació sense justificar dels actius de BPA per part de l'AREB que, emparant-se en una llei que comporta nombrosos articles amb clars indicis d'inconstitucionalitat, constitueix una entitat que té per objecte la prestació de serveis i activitats propis d'una entitat bancària", i cita: "respecte dels actius i passius que fins ara eren titularitat de BPA i li siguin transmesos per fer possible la resolució d'aquesta entitat bancària".

Aquests acords de l'AREB, "que compten amb l'empara i el vistiplau evident del Govern i de l'INAF", afegeix el comunicat, "produeixen un dany directe als accionistes de Banca Privada d'Andorra, que es veuen desposseïts dels seus béns i drets sense que l'AREB es plantegi en cap moment la necessitat de justa indemnització que assenyala l'article 27.2 de la Constitució". És per això que consideren que "es planteja la necessitat d'estimar la concurrència d'una responsabilitat administrativa d'acord amb els articles 58 i 59 del Codi de l'Administració".

És per això, manté el comunicat, que la família Cierco, "que fins a la data havia mantingut i manté com a prioritària la via del diàleg i de l'assoliment d'una solució pactada de la crisi, procedirà a instar una reclamació en responsabilitat administrativa al Govern, en considerar que els autors de les accions que materialitzen els fets danyosos són persones vinculades a les institucions de l'Estat".

La reclamació administrativa de responsabilitat patrimonial de l'Estat es presentarà els propers dies i "no exclou que s'estiguin estudiant també les possibles accions que correspongués plantejar per les eventuals conductes doloses o greument negligents que es puguin constatar en les actuacions dels òrgans d'administració i l'alta direcció de l'INAF i l'AREB", remarca el comunicat.