Política 04/10/2019

La 27a Cimera Iberoamericana vetllarà per la inclusió dels discapacitats

La reunió preparatòria començarà dilluns vinent i s'allargarà fins dimarts

Ara Andorra
2 min
Reunió de treball del Patronat de la Fundació de l’Oficina de la Cimera Iberoamericana celebrada a Andorra amb diverses autoritats. / ANA

Andorra la VellaLa reunió de ministres d'Assumptes Socials d'Iberoamèrica que tindrà lloc el dilluns vinent a Andorra se centrarà en innovació i inclusió de les persones amb discapacitat, segons un comunicat de la Secretaria General Iberoamericana que recull l'agència EFE. Aquesta reunió preparatòria de la 27a Cimera Iberoamericana d'Andorra 2020 s'allargarà fins al dimarts i participaran disset països, dels quals Andorra, el Brasil, l'Equador, Espanya, Guatemala, Nicaragua, Paraguai i el Perú estaran representats per ministres.

Igualment estaran presents el cap de Govern, Xavier Espot, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i l'enviada especial del secretari general sobre Discapacitat i Accessibilitat de Nacions Unides, Soledad Cisternas Reyes. Durant els dos dies de treball, els participants parlaran sobre els desafiaments d'aquesta comunitat de 90 milions de persones en tota Iberoamèrica, el 13% de la població total, segons dades de la Comissió Econòmica per a l'Amèrica Llatina i el Carib.

Entre els assumptes que es tractaran figura la funció de la innovació social per a millorar la vida dels discapacitats, així com nous elements de reflexió sobre la discapacitat. També es farà menció especial al sistema educatiu i com els centres docents han de vetllar per la plena participació dels alumnes amb discapacitat i combatre els prejudicis associats. Diverses persones amb discapacitat explicaran el seu cas, entre ells David Aguilar, un jove andorrà posseïdor del rècord Guinness per construir la seva pròpia pròtesi amb peces de Lego.

El programa iberoamericà sobre els drets d'aquestes persones va ser creat al maig d'aquest any a petició dels presidents i caps d'Estat en la passada Cimera Iberoamericana d'Antiga (Guatemala). Fins al moment, set països de la regió (Andorra, l'Argentina, Costa Rica, l'Equador, Espanya, Mèxic i l'Uruguai) s'han unit a aquesta iniciativa, que pretén protegir els drets d'aquestes persones, garantir els serveis que precisen i enfortir les seves associacions.

stats