Política 17/10/2018

Cinca apunta ara que l'acord d'associació es podria donar per tancat el 2020

El ministre portaveu justifica que les eleccions al Consell General i al Parlament Europeu "alentiran el calendari"

Ana
2 min
El ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEl ministre portaveu, Jordi Cinca, ha assenyalat que el més probable és que la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE) es pugui donar per acabada el 2020. El també titular de Finances ha argumentat que els dos comicis electorals previstos per l'any que ve, un al Consell General i l'altra al Parlament Europeu, són un "parèntesi insalvable" i que "segur que alentiran el calendari de les negociacions". "És perfectament raonable pensar que serà 2020 quan l'acord hauria d'estar tancat", ha dit. Una data que ha variat respecte mesos anteriors, quan l'executiu es mostrava convençut que l'acord es podria tancar l'any que ve, és a dir, el 2019.

Cinca també ha recordat, de la mateixa manera que ja ho ha fet en diverses ocasions el cap de Govern, Toni Martí, que l'actual executiu no tancarà cap llibertat més i que serà el següent que sorgeixi de les eleccions l'encarregat de tancar les tres llibertats que falten i, per tant, l'acord final. En aquest sentit també ha insistit que malgrat no tancar cap nou punt, el Govern seguirà avançant per "aplanar al màxim el terreny al següent executiu perquè pugui continuar les negociacions en l'estadi més avançat possible". Cal recordar que actualment ja hi ha tancat un acord al voltant de la lliure circulació de mercaderies i s'està obrint la negociació al tomb de la lliure circulació de persones. Queden encara per abordar dues llibertats: la de capitals i de serveis.

Davant d'aquelles veus de l'oposició, més concretament les que vénen de la bancada d'Unió Laurediana i Independents de la Massana que demanen ralentir o aturar les negociacions, Cinca ha reiterat que no és compatible aturar les converses durant vuit mesos. "Seria una pèrdua de temps i enviaríem un missatge de dubtes sobre la voluntat d'Andorra d'enfortir la relació amb la UE", ha sentenciat.

stats