Política 27/12/2017

Cinca defensa la cooperació policial i duanera amb França tot i un informe crític de l'Assemblea Nacional

Una diputada tem que el contraban de tabac i el blanqueig de capital poden beneficiar els grups terroristes

Ana
3 min
El pas fronterer a França, al Pas de la Casa. / ARXIU ANA

Andorra la VellaL'Assemblea Nacional francesa reclama revisar la cooperació policial i duanera amb Andorra per intensificar la lluita contra el frau fiscal, el blanqueig de capital i el contraban de tabac i d'armes, ja que tem que els guanys que se n'obtenen puguin anar destinats a finançar organitzacions terroristes, sobretot d'islamisme radical. Amb tot, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha puntualitzat aquest dimecres, durant la roda de premsa del consell de ministres, que la globalitat de l'informe és “favorable”, ja que destaca “els avenços” d’Andorra en la lluita contra el contraban i el frau fiscal. El ministre ha admès que potser en alguna ocasió la col·laboració entre cossos policials i duaners no ha estat prou eficient, però ha afegit que, en general, “els dispositius conjunts han donat bons resultats”. En aquest sentit, ha recordat “accions contundents al Pas de la Casa”, que han acabat, fins i tot, en el tancament d’un establiment de venda de tabac.

La diputada del Parlament francès Samantha Cazebonne ha presentat davant de la comissió d’Afers Estrangers un informe sobre cooperació transfronterera entre Andorra i França en matèria policial i duanera. De fet, els dos països van signar l’acord el març del 2014 i la diputada ha subratllat que la cooperació se centra en la lluita “contra la gran criminalitat financera, l’evasió fiscal i el tràfic de cigarretes”. Tot i que la col·laboració es comença a implementar, encara no s’ha acomplert. Per tot això, Cazebonne ha demanat a la Cambra francesa facilitar la cooperació transfronterera dotant-la d’un marc jurídic i avaluar-ne l’impacte.

Encara que Cinca ha subratllat la part positiva de l'informe, en què es destaca els avenços que ha fet Andorra en la lluita contra el frau fiscal i el contraban de tabac, des de l’Assemblea Nacional francesa s’ha advertit que l’alt diferencial de preus de les cigarretes amb Andorra en promou el contraban. De fet, la diputada Cazebonne parla “d’un sistema de contraban molt estructurat a la frontera francoandorrana”, i precisa que entre l'abril i el setembre d’enguany els duaners francesos han comissat 10.000 cartons de tabac de contraban procedent d’Andorra. Això ha provocat que augmenti la perillositat de les bandes organitzades, segons la diputada, i que els beneficis que s’obtenen del contraban puguin contribuir a finançar grups islamistes radicals, molt actius a França. El ministre portaveu ha admès que és un tema molt sensible i, tot i que no creu que des d'Andorra es financi terrorisme, "estem alerta perquè és una lluita comuna i no abaixem la guàrdia". També ha aclarit que “tot i que volem protegir el sector del tabac en el marc de l’acord d’associació amb Europa, ho volem fer seguint les normes internacionals i lluitant contra el tràfic il·lícit”. Cinca també ha notat que el diferencial de preus del tabac de França és molt gran amb la resta de països amb què fa frontera, ja que el país gal aplica una càrrega impositiva molt forta al tabac, tanta que cada paquet acabarà valent 10 euros en breu.

Quant a matèria fiscal, l’autora de l’informe ha reconegut els avenços que ha fet Andorra en la transparència i la persecució del frau, i a més ha demanat beneficiar-se dels coneixements de la Plataforma d’identificació dels béns criminals (PIAC) francesa, amb l’objectiu de crear una estructura anàloga durant l’any que ve. La diputada també ha remarcat que s’haurà de vetllar perquè l’obertura de casinos a Andorra “no afavoreixi les organitzacions criminals”.

Per combatre la immigració irregular, Cazebonne ha avançat que s’estudia la creació de patrulles mixtes. De fet, els controls conjunts ja funcionen a Porta, la Guingueta d’Ix i Acs, i també a Tolosa i Perpinyà. Amb tot, només s’han realitzat tres accions conjuntes amb resultats molt pobres, que ha atribuït a “interferències per intervencions judicials i decisions andorranes de procedir a operacions de ‘cop de puny’, sense tenir en compte les autoritats franceses”. Per tot això, la diputada ha demanat reformular l’estratègia dels controls conjunts.

Una altra preocupació de la redactora de l’informe és que a Andorra és molt fácil comprar armes, i no hi ha cap sistema que en controli l’exportació ni el tràfic entre particulars. Durant l’any 2017, s’han constatat catorze infraccions a la legislació d’armes.

Finalment, la diputada de l’Assemblea Nacional ha reconegut que la criminalitat no és un problema greu a Andorra, però ha puntualitzat que cal estar atent i prevenir-ne el creixement. De fet, Cazebonne ha explicat que a Andorra han actuat bandes organitzades procedents de l’àrea russa i dels Balcans, dedicades als robatoris, i que s’han detectat membres de grups d’assaltants, com els motards Hell’s Angels (Àngels de l’Infern), i les bandes Pink Panthers (Sèrbia) i Pink Pandas (Xina).

stats