Política 22/10/2015

Cinca diu que les empreses estrangeres que volen obrir comptes al Principat no tenen problemes

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que "la crisi BPA no ha provocat reticències a l’hora d’obrir comptes al país, l’únic que s’està fent és complir amb els estàndards internacionals en matèria de blanqueig de capitals"

Ana
2 min

Andorra la VellaEl ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que les entitats bancàries no han canviat els seus criteris a l’hora d’acceptar l’obertura de comptes d’empreses estrangeres que volen obrir negocis al país. Així mateix, ha afegit que en cap cas la crisi de Banca Privada d'Andorra fa que aquestes entitats siguin més reticents i que l’únic que s’està fent és complir amb els estàndards internacionals en matèria de blanqueig de capitals.

La consellera general del grup parlamentari liberal, Judith Pallarés, ha demanat aquest dijous al Govern el motiu de les denegacions per part de les entitats bancàries a empreses estrangeres que volen obrir un compte corrent a Andorra, dins del marc de l’obertura econòmica. Pallarés ha assegurat que ha rebut queixes per part d’advocats i de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), i fins i tot ha manifestat que s’han donat casos de situacions “límit”, en què “s’han fet fora de l’entitat els clients i se’ls ha tractat de delinqüents”, un fet que “malmet la imatge del país i de les institucions”. En resposta a aquesta acusació, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que no és cert que s’estiguin donant problemàtiques amb les empreses estrangeres, ni que la crisi de BPA estigui afectant en aquest sentit. “Difícilment el Govern ha de fer res més enllà d’exigir a les entitats bancàries que facin complir la llei” en relació al blanqueig de capitals, ha afegit.

Per corroborar aquestes afirmacions, Cinca ha informat que des de finals del segon trimestre d’aquest any, de les 1.549 sol·licituds d’inversió estrangera autoritzada, el 70% ja estan en un estadi formalitzat, motiu pel qual ja tenen la possibilitat d’obrir un compte. Pallarés ha replicat que malgrat les dades segueixen havent-hi denegacions per part dels bancs, almenys entre “10 i 17 casos” d’empreses que no han pogut obrir un compte i que es troben en “una situació complicada”.

Amb tot, i després de reconèixer finalment que sí que s’havia donat algun cas de denegacions, el ministre de Finances ha plantejat que el Govern no pot “incidir en les entitats bancàries” i que “nosaltres difícilment ens hi podem posar”.

stats