Política 15/02/2017

Cinca garanteix que no s'apujaran les cotitzacions aquesta legislatura

Arran de la proposta del president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, d'apujar la cotització 12 punts de manera progressiva en els propers 10 o 15 anys

Ana
1 min
L'edifici administratiu de la CASS

Andorra la VellaJordi Cinca ha garantit aquest dimecres que les cotitzacions a la CASS, actualment del 22% (12% per la branca jubilació i 10% per la branca general), no es tocaran en el que queda de legislatura, malgrat la inquietud mostrada per l'actual president de la parapública, que reprèn les manifestacions fetes pels seus predecessors.

El ministre portaveu ha recordat que "el Govern ha estat sensible" a la inquietud per l'evolució que seguiran les reserves per a les pensions, i que per aquest motiu va augmentar 2 punts la cotització a la branca jubilació, a banda de fixar per llei que el fons mai pugui estar per sota dels 1.000 milions d'euros.

Malgrat reconèixer que la situació serà més difícil a mesura que vagin augmentant el nombre de pensionistes, Cinca ha assegurat que el tancament del 2016 reflecteix que el fons de pensió "continua creixent", de manera que "encara no estem en el canvi de tendència" que obligarà a consumir les reserves per pagar les pensions actuals. Segons el ministre, el fons de pensió compta actualment amb aproximadament 1.200 milions d'euros.

Per tot plegat, ha assegurat que "avui per avui" el Govern no preveu incrementar la cotització durant aquesta legislatura. A més, Cinca ha afegit que pel que fa a la branca general no tindria cap sentit mentre no es vegin els efectes de la implantació de la reforma sanitària. Així, ha recordat que aquesta no tindrà uns resultats immediats, de manera que si en un futur es veu que els impactes a mig o llarg termini no fossin suficients, llavors "seria el moment de prendre la decisió".

stats